Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η συγγνώμη του δασκάλου

Μέχρι χθες η καταγγελία γονιών για βιαιοπραγία δασκάλου κατά μαθητή στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας ήταν καταγγελία. Σοβαρή, σοκαριστική ενδεχομένως, αλλά καταγγελία. Πλέον η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις μετά την επιστολή του διευθυντή του σχολείου Ευάγγελου Παπαδόπουλου στον Τύπο με την οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί τον καταγγελλόμενο συνάδελφό του. Διότι ο κ. Παπαδόπουλος στη μακροσκελή του επιστολή με την οποία επιχειρεί να νουθετήσει τους δημοσιογράφους του τοπικού Τύπου και να παραδώσει μαθήματα καλής συμπεριφοράς παραλείπει να αναφερθεί στην ουσία του περιστατικού, το οποίο όμως επιβεβαιώνει εμφαντικά. Όπως αναφέρει, στο γραφείο του την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου στις 7.30 το απόγευμα ο δάσκαλος που κατηγορείται για βιαιοπραγία κατά μαθητή ζήτησε συγγνώμη από τον πατέρα του παιδιού ενώπιον του γυμναστή του σχολείου. Επίσης όπως αναφέρεται «έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό και να διαβεβαιωθεί η οικογένεια του παιδιού ότι το σχολείο μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόοδο των μαθητών του».

Αφοσιωμένος στα μαθήματα ορθής πολιτικής συμπεριφοράς προς τους δημοσιογράφους του τοπικού Τύπου, ο διευθυντής του σχολείου δεν αντελήφθη ότι προέβη στην πρώτη επίσημη δημόσια ομολογία ότι το περιστατικό όντως συνέβη. Διότι αν δεν συνέβαινε, δεν υπήρχε περίπτωση ο δάσκαλος να ζητήσει συγγνώμη από τον πατέρα του παιδιού. Η συγγνώμη είναι η επιείκεια που ζητά κάποιος για να του συγχωρεθεί ένα σφάλμα. Μια άστοχη ενέργεια ή συμπεριφορά. Η καταγγελία ήταν σαφέστατη. Ο εν λόγω δάσκαλος κατηγορήθηκε ότι βιαιοπράγησε εναντίον του παιδιού, το οποίο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη μακροσκελή επιστολή του διευθυντή το μόνο επί της ουσίας στοιχείο είναι η συγγνώμη του δασκάλου και οι εξηγήσεις που έδωσε για το περιστατικό. Άρα το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι η συγγνώμη ζητήθηκε για το περιστατικό της βιαιοπραγίας.

Άρα, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, η διαδικασία απόδοσης ευθυνών πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο. Οι προϊστάμενες αρχές οφείλουν να κάνουν το καθήκον τους. Τόσο για τον δάσκαλο, όσο και για όσους επιχειρούν να τον καλύψουν, έστω και αν το κάνουν εντελώς ερασιτεχνικά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου