Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η δημοκρατία έχει κανόνες

Τη χειρότερη δυνατή παράσταση ενώπιον μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών έδωσε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Συζητούσαν από τις 7 το απόγευμα που ξεκίνησε η συνεδρίαση μέχρι μετά τα μεσάνυχτα το ζήτημα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων για να αποφασίσουν εν τέλει ότι διαφωνούν και να καταλήξουν εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία ένα αμφίσημο κείμενο που κατέθεσε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Σε μια επίδειξη αναποτελεσματικότητας, που -δίχως αμφιβολία- βλάπτει ευθέως τον θεσμό και το κύρος του. Όχι, δημοκρατία δεν είναι
να αραδιάζει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του σε χαώδεις διαδικασίες και στο τέλος να αναρωτιούνται άπαντες αγανακτισμένοι τι και ποιος ψήφισε. Η δημοκρατία έχει κανόνες. Διαδικασίες που υπάρχουν για να προφυλάσσουν την ουσία του διαλόγου από τέτοιες κακοτοπιές.

Αλλά οι διαδικασίες αυτές δεν ενεργοποιήθηκαν με καταλυτική ευθύνη του προεδρείου. Το καταφανέστατα λογικό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να μπει το θέμα ως τακτικό και ακολούθως να γίνει διάλογος
επί της ουσίας απορρίφθηκε δίχως λόγο. Έτσι, ξεκίνησε μια ατέρμονη συζήτηση, που στην πορεία εξελίχθηκε σε ποινή όσων ήταν υποχρεωμένοι να την παρακολουθήσουν. Έπειτα από τεσσεράμισι ώρες άγονης συζήτησης, στις 11.30 το βράδυ, τέθηκε σε ψηφοφορία αυτό που έπρεπε να γίνει εξαρχής: Να μπει το θέμα ως τακτικό υπό συζήτηση προκειμένου να είναι δυνατή η λήψη απόφασης. Τελικά, μετά τα μεσάνυχτα και προ του προφανούς αδιεξόδου και της αδυναμίας συμβιβασμού με άξονα το κείμενο που πρότεινε ο δήμαρχος, το κείμενο μπήκε σε ψηφοφορία έπειτα από κάποιες προσθαφαιρέσεις και εγκρίθηκε.

Ήταν αναμφίβολα μια κάκιστη βραδιά για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Επειδή όμως δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός αλλά για λογική κατάληξη μιας παράδοσης που έχει δημιουργηθεί στις χαώδεις συνεδριάσεις, το προεδρείο και οι επικεφαλής των συνδυασμών οφείλουν να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία για την προστασία του θεσμού από τον κακό τους εαυτό.

Τον λόγο έχει πλέον η κ. Σπανδώνη, που οφείλει να προστατέψει στοιχειωδώς τον θεσμό και τον ρόλο της. Έστω και με μοναδικό κίνητρο την προστασία του ίδιου της του εαυτού και της πορείας της στην αυτοδιοίκηση.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου