Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

"Πράσινος" δήμαρχος

Δικαίως αισθάνεται δικαιωμένος για την υπόθεση του παγοποιείου ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Δεν είναι καθόλου λίγο να εντάσσεται μια παρέμβαση στην οποία πίστεψε και πάλεψε, στον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μα και σε κείνες τις παρεμβάσεις ανά την Ελλάδα που χρηματοδοτούνται από το φόρο για τους ημιυπαίθριους. Καλά όλα τούτα. Μόνο που τίποτα δεν τέλειωσε και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται τελειωμένο. Η διοίκηση του δήμου Καβάλα οφείλει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με το ζήτημα της δημιουργίας ενός χώρου πρασίνου δυτικά της πόλης στο οικόπεδο του παλιού παγοποιείου. Παράλληλα, οφείλει επίσης κατά προτεραιότητα να τελειώνει με την παραχώρηση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δίχως όρους και υποσημειώσεις των στρατοπέδων στο Περιγιάλι, που μπορούν πράγματι να εξανθρωπίσουν όλη την Καβάλα αν όντως αντιμετωπιστούν όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς ο δήμαρχος. Με τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου, ενός συνεδριακού κέντρου, καφετεριών και εστιατορίων στα ήδη υπάρχοντα κτίρια του παλιού στρατώνα εντός ενός μεγάλου πάρκου, όπου θα κυριαρχεί το πράσινο και οι χώροι άθλησης και περιπάτου.

Η πρόκληση είναι μεγάλη για όλη την πόλη. Μα και προσωπικά για τον Σιμιτσή. Η άχαρη συζήτηση που γίνεται τα τελευταία χρόνια περί τα έργα που έχουν σημαδέψει τις θητείες όσων πέρασαν από τον δημαρχιακό θώκο, μπορεί να αποκτήσει αίφνης περιεχόμενο όχι για τη ματαιοδοξία του Σιμιτσή και των συνεργατών του, αλλά για δυο έργα που μπορούν πράγματι να αλλάξουν την πόλη.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Ο κ. Σιμιτσής μπορεί να συνδέσει το όνομά του με δυο σημαντικούς χώρους πρασίνου ανατολικά και δυτικά της Καβάλας. Άλλωστε, ετούτη η πολυεπίπεδη κρίση δεν είναι ούτε μόνον οικονομική, ούτε έχει μόνον αναπτυξιακό χαρακτήρα. Μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές στην ατζέντα των πολιτικών σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο. Η ευκαιρία για τον δήμαρχο Καβάλας είναι μεγάλη. Την ώρα που στον γειτονικό δήμο Παγγαίου ψάχνουν ποιος έφαγε τα λεφτά, στον δήμο Καβάλας να ασχολούνται με τη δημιουργία δυο χώρων πρασίνου για να αναπνεύσει ετούτη η πόλη. Δυο έργα που εφόσον υλοποιηθούν θα δώσουν δικαίως στον δήμαρχο τον χαρακτηρισμό του «πράσινου». Πράσινος δήμαρχος στην πράξη και όχι στα κούφια λόγια.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου