Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Θλιβερή αφωνία

Οι αντιδράσεις των γιατρών του ΙΚΑ υπέρ βωμών και εστιών είναι μια μάχη οπισθοφυλακής, που δεν αφορά κανέναν άλλο σε τούτη τη χώρα πλην των ιδίων. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι αναμφιβόλως βήμα προόδου. Κινείται προς την αυτονόητα θετική κατεύθυνση των ίσων δικαιωμάτων όλων των ασφαλισμένων στην υγεία, μα και του δικαιώματος των νεότερων γενιών γιατρών στην εργασία. Επιπρόσθετα είναι μια απολύτως απαραίτητη τομή για να αποκτήσει επιτέλους ετούτη η χώρα Εθνικό Σύστημα Υγείας στην πράξη και όχι στα λόγια. Διότι Εθνικό Σύστημα Υγείας δίχως πρωτοβάθμια περίθαλψη δε νοείται. Με την ενοποίηση των ταμείων, οι ασφαλισμένοι θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον γιατρό της εμπιστοσύνης τους από μια πολύ μεγάλη λίστα γιατρών, συμβεβλημένων με τον νέο Ενιαίο Οργανισμό Περίθαλψης που θα δημιουργηθεί.

Όμως οι γιατροί του ΙΚΑ δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να διαφυλάξουν το σαθρό οικοδόμημα του ΙΚΑ. Ένα μαγαζί, που δεν εξυπηρετεί εδώ και χρόνια την πολυπληθή και δεδομένη πελατεία του. Ο απαρχαιωμένος εργαστηριακός του εξοπλισμός έχει πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, που είτε δικαίως, είτε καθ’ υπερβολήν, συχνά εμπιστεύονται τα πιο σύγχρονα (σ.σ. ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν) μηχανήματα των ιδιωτικών κέντρων ή των Νοσοκομείων, πληρώνοντας από την τσέπη τους. Ένα μαγαζί που θα έπρεπε να έχει εκ βάθρων κατεδαφιστεί από χρόνια για να οικοδομηθεί εκ νέου σε νέα υγιή θεμέλια, αφού με τα χρόνια έχει εκφυλιστεί σε ένα μεγάλο εργαστήρι συνταγογράφησης.

Το πιο θλιβερό όμως είναι η αφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εγκλωβισμένα στη δύναμη της αδράνειας σπεύδουν να υπερασπιστούν ένα μοντέλο χρεωκοπημένο, που είναι βέβαιο πως πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων προς το συμφέρον των χιλιάδων ασφαλισμένων.

Αρνούμενα να δώσουν τη μάχη που δεν πρέπει να αφορά το «κεκτημένο δικαίωμα» των γιατρών του ΙΚΑ να κρατούν τα συνταγολόγια, αλλά τη διασφάλιση ότι η τομή που επιχειρείται θα γίνει σωστά. Όχι με την ανεκδιήγητη τσαπατσουλιά που επιδεικνύει ο τηλεστάρ υπουργός Υγείας, που δεν προλαβαίνει να ασκήσει τα καθήκοντά του, περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου