Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η ευθύνη για το ΔΗΠΕΘΕ

Ετούτη η περιπέτεια με το ΔΗΠΕΘΕ να κινδυνεύει άμεσα με εκκαθάριση γιατί με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου δεν εστάλη εμπρόθεσμα η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για τη μετατροπή του από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε κοινωφελή επιχείρηση, είναι λάθος ανεπίτρεπτο. Λάθος που εκθέτει ανεπανόρθωτα συνολικά τον δήμο και προσωπικά τον δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, που άλλωστε χθες το απόγευμα ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για το ατόπημα. Μόνο που στην εποχή που οι έννοιες τείνουν να χάσουν τη σημασία τους, η ανάληψη της ευθύνης δεν λέει τίποτα. Απολύτως. Να το πούμε απλά, με τη γλώσσα την καθημερινή, που αναμφιβόλως έχει θέση στο θέατρο. «Να την χέσω τέτοια ευθύνη». Αυτό που συνέβη είναι υπεράνω περιγραφής. Η απόφαση ελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου, όταν η προθεσμία εξέπνεε στις 31 Δεκεμβρίου. Το ήξεραν. Όφειλαν να το ξέρουν, ειδικά ο δήμαρχος, που ως νομικός γνωρίζει ότι «άγνοια νόμου» δεν υφίσταται. Κι όμως. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας παρέμεινε χωρίς απολύτως κανένα λόγο, έναν μήνα στα κιτάπια του δήμου και εστάλη στην Περιφέρεια στις 20 Ιανουαρίου, με 20 μέρες καθυστέρηση.

Δυο ερμηνείες χωρούν. Σύμφωνα με την πρώτη, οι διοικούντες τον δήμο δεν είναι ικανοί να στείλουν σε διάστημα 10 ημερών μια απόφαση στην περιφέρεια. Δέκα μέρες ολόκληρες, που θα έφταναν και θα περίσσευαν αιώνες πριν για να πάει η απόφαση από την Καβάλα στην Κομοτηνή με έναν πεζό μαντατοφόρο. Οποιος θέλει το πιστεύει.

Η δεύτερη ερμηνεία, που είναι σαφώς πιο πιθανή, ήταν ότι η παράλειψη ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή. Ενδεχόμενο που ενισχύεται από τα δείγματα «θεατρικής προοικονομίας» που προηγήθηκαν με επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, ο Σιμιτσής, χολωμένος με την επιμονή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρή Αμπαζή να αναλάβει αυτός τη διοργάνωση του επόμενου Φεστιβάλ Φιλίππων, σκεφτόταν να αναθέσει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ στη Δημωφέλεια.

Στο μεταξύ, υπάρχει και το άλλο σενάριο, που δικαιολογεί τη λειτουργία ενός ΔΗΠΕΘΕ σε όλη την περιφέρεια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να παρεμβαίνει υπέρ του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής έστω και αν δεν διαθέτει ούτε ιδιόκτητο θεατρικό χώρο, ούτε την παράδοση της Καβάλας. Καλό το «mea culpa» του Σιμιτσή, αλλά δεν αρκεί. Οφείλει να δώσει απαντήσεις πειστικές. Μα και να κινήσει γη και ουρανό για να διορθώσει την «παράλειψη».

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου