Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Φίλαθλοι για Ευρώπη

Οι κάφροι, που έκαναν γυαλιά καρφιά το Θέατρο Τέχνης στην Αθήνα προ ημερών, λίγο πριν την πρεμιέρα της παράσταση του έργου του Σταύρου Τσιώλη «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» είναι δικά μας παιδιά. Προϊόντα της καφρίλας και του τυφλού φανατισμού, που καλλιεργείται συστηματικά στα ελληνικά γήπεδα. Είναι κάφροι, ναι, αλλά τούτο δεν είναι τυχαίο. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να μη φοίτησαν καν σε σχολείο, λόγω συγκεκριμένων οικονομικοκοινωνικών παραγόντων, που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα των διαρροών στην εκπαίδευση. Άλλοι πάλι αποφοίτησαν μεν από κάποιο σχολείο, αλλά δίχως να έχουν λάβει τη στοιχειώδη παιδεία για να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν μια θεατρική παράσταση από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ οπαδών στις κερκίδες. Δέρνονται, σπάει ο ένας το κεφάλι του άλλου για την «ιδέα», όπως εκλαμβάνουν τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, εκτονώνοντας κατά τούτο τον τρόπο τη συσσωρευμένη αγανάκτησή τους για το σπίτι που δεν έχουν, τη δουλειά που δεν βρήκαν, τη μίζερη ζωή τους που μισούν. Όταν σπάνε βιτρίνες εις το όνομα της ομάδας βγάζουν τα απωθημένα τους για μια κοινωνία που τους κρατά στο περιθώριο. Δεν αναρωτιούνται ποια συμφέρονται εξυπηρετεί η «στράτευσή» τους στους οπαδικούς στρατούς. Ξέρουν απλές αλήθειες. Μπορεί σε όλη τους τη ζωή να βρίσκονται στο περιθώριο, αλλά την Κυριακή στο γήπεδο είναι άρχοντες. Οι πρωταγωνιστές.

Ούτε είναι σε θέση, ούτε υπήρχε περίπτωση να μπουν στη διαδικασία να ξεχωρίσουν μια θεατρική παράσταση από το ντέρμπι της Κυριακής.

Ευτυχώς όμως δεν είναι οι μόνοι. Στον αντίποδα βρίσκονται οι άλλοι οπαδοί, που είναι και περισσότεροι και ουδεμία σχέση έχουν με βανδαλισμούς. Τέτοιους οπαδούς διαθέτει η Καβάλα και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Στο ποδόσφαιρο και με τους «Γαλάζιους Αργοναύτες» και με τη «Λέσχη Φιλάθλων Καβάλας», ενώ στο μπάσκετ με ένα κοινό που σε κάθε αγώνα παραδίδει μαθήματα συμπεριφοράς. Τα συνθήματα, οι φωνές, ακόμα και το απαραίτητο για γήπεδο «μπινελίκι» βρίσκονται πάντα εντός ενός πλαισίου, που σέβεται απολύτως τους αθλητές των αντιπάλων.

Δεν είναι υπερβολή, αλλά οι φίλαθλοι της Καβάλας αξίζει να γίνουν «εξαγώγιμο» προϊόν. Η πορεία και του ΑΟΚ και της Ενωσης προς την έξοδο στην Ευρώπη είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Τους αξίζει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου