Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Μελέτες

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η πρεμούρα για την εξαγωγή συμπερασμάτων δεν βοηθά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μπόχα που τύλιξε τη Χρυσούπολη το Σαββατοκύριακο. Βιάστηκαν κάποιοι να συμπεράνουν πως το πρόβλημα οφείλεται στο βιολογικό καθαρισμό, αλλά τελικά απεδείχθη πως δικαίως ο δήμαρχος Νέστου απέκλεισε κάτι τέτοιο. Η μπόχα προήλθε από την κοπριά που έπεσε στα χωράφια αφρεζάριστη, με συνέπεια εξαιτίας και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, όλη η μπόχα να φτάσει στην πόλη. Συμβαίνει. Γι αυτό χρειάζεται μελέτη. Καταγραφή όλων των δεδομένων.

Αυτό είναι που λείπει χρόνια τώρα από το νομό Καβάλας όσον αφορά τα θέματα δημόσιας υγείας. Μελέτες επιδημιολογικές, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Υποβόσκει επί παραδείγματι η φήμη ότι για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου, που σημειώνονται στην περιοχή άλλοτε ευθύνεται το νερό που περιέχει αρσενικό, άλλοτε το ουράνιο που εκλύεται από την εξόρυξη μαρμάρου. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Ούτε μια επιδημιολογική μελέτη υπάρχει, έτσι ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα επιστημονικά τεκμηριωμένα. Η ευθύνη βαραίνει πρώτα και κύρια τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, που όφειλε να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση μελετών ώστε να παίξει τον ρόλο του ως επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας και της κοινωνίας σε θέματα υγείας. Αλλά και τους φορείς της αυτοδιοίκησης, που έχουν βολευτεί σε ένα ρόλο διεκπεραιωτή των τρεχόντων προβλημάτων και δεν νοιάζονται για τέτοια ζητήματα.

Κάποια στιγμή όμως πρέπει να γίνει η αρχή. Να συγκροτηθεί μια επιστημονική ομάδα που θα καταγράψει στατιστικά τα δεδομένα, θα τα αναλύσει και θα εξάγει συμπεράσματα, που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα στον τομέα της πρόληψης. Η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας βοηθά στον καλύτερο συντονισμό μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Αρκεί οι δήμαρχοι των Καλλικρατικών δήμων να αντιληφθούν το συντομότερο ότι μπορούν και οφείλουν να κινηθούν με την ευρύτητα που απαιτείται.

Μα και επιστημονικοί φορείς να κινηθούν στο εξής λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητες του νέου χάρτη της αυτοδιοίκησης και τις ευκαιρίες που πλέον υπάρχουν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου