Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο φασισμός είναι εδώ

Το σφαγμένο και ξεκοιλιασμένο γουρούνι μπροστά στην πόρτα της Παλιάς Μουσικής χτες το πρωί δεν ήταν ατύχημα. Ούτε κατά λάθος βρέθηκε καρφωμένο το κεφάλι του σφαχτού στην πόρτα. Αυτοί ή αυτός που το διέπραξαν ήθελαν να στείλουν σαφές μήνυμα: Ο φασισμός είναι εδώ. Δεν χωρατεύει. Ετούτη τη φορά επέλεξε να χτυπήσει συμβολικά στο κτίριο της Παλιάς Μουσικής (Χαλίλ Μπέη Τζαμί η ονομασία του επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Αύριο άλλος θα είναι ο στόχος, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ακολουθώντας τα ματωμένα χνάρια που άφησαν τα άρβυλα του παρανοϊκού κατά την απομάκρυνσή του από τον χώρο.

Η αναταραχή στο παγκόσμιο χωριό από την μαζική εξέγερση στην Αίγυπτο και την Υεμένη ως τη δράση των συμμοριών νεοφασιστών στην καρδιά της Ευρώπης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Ζούμε, αν και η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, την επανάληψη γεγονότων που οι νεότεροι μάθαμε από αφηγήσεις και βιβλία. Νεοφασίστες, πρακτορίσκοι, μπράβοι της νύχτας έτοιμοι να ανοίξουν κεφάλια εις το όνομα της πατρίδας βγήκαν παγανιά. Οι ακροδεξιοί δεν ζουν πια στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Είναι εδώ. Το φωνάζουν βέβαιοι ότι υπάρχει κοινό να ακούσει τα ακραία τους κηρύγματα. Οι ανακοινώσεις τους αντιμετωπίζονται με ανησυχητική διάθεση κατανόησης από ανθρώπους της διπλανής πόρτας που, λόγω πραγματικά μεγάλων προβλημάτων όπως η καλπάζουσα ανεργία, η φτώχεια και η μαζική εισδοχή μεταναστών σε αριθμούς που ρεαλιστικά είναι αδύνατο να δεχθεί η Ελλάδα, είναι έτοιμοι να ασπαστούν ακραίες θέσεις.

Το προπαγανδιστικό τους υλικό εναντίον του συνόλου των θλιβερών πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής πιάνει τόπο. Τα συνθήματά τους εναντίον του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος ακούγονται με συγκατάβαση. Αυτά τα αδειανά πουκάμισα του δικομματισμού και όχι μόνον, που συμμετείχαν τις τελευταίες δεκαετίες σε αυτό το πάρτυ κατασπατάλησης της δημόσιας περιουσίας τους δίνουν άφθονη πρώτη ύλη. Όπως και οι ανεύθυνες φωνές, που αντί να επεξεργαστούν με σοβαρότητα και ρεαλισμό το πρόβλημα της μετανάστευσης, που αντικειμενικά υπερβαίνει τις αντοχές της Ελλάδας, υποστηρίζουν εις το όνομα της προόδου ότι είναι ρεαλιστική λύση η νομιμοποίηση όλων αδιακρίτως των μεταναστών που περνούν τα σύνορα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου