Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Στους "πεζόδρομους"

Ένα αγανακτισμένο σχόλιο του Χαράλαμπου Τσουρουκίδη στο facebook για την αυθαίρετη τοποθέτηση μιας κατασκευής ιδιώτη σε πλακόστρωτο απουσία ελέγχου προκάλεσε την άμεση απάντηση του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για την ανάγκη ενημέρωσης των δημοτών για τον κανονισμό πεζοδρομίων, προκαλώντας το εύλογο σχόλιο του Τσουρουκίδη για την απουσία παιδείας. Η παιδεία είναι που λείπει σε αυτούς που κλείνουν δίχως τύψεις τις ράμπες για τον συνάνθρωπο με κινητικά προβλήματα. Η παιδεία είναι που λείπει σε αυτούς που κυκλοφορούν με μηχανάκια ή αυτοκίνητα στους πεζόδρομους.

Μα, μαζί με την παιδεία που δεν είναι υπόθεση της δημοτικής Αρχής είναι και η απουσία ελέγχων, καθώς και η προκλητική έλλειψη σεβασμού στο δικαίωμα των πεζών, όλων αδιακρίτως, να κυκλοφορούν ελεύθεροι σε χώρους, φτιαγμένους ειδικά γι’ αυτούς, όπως άλλωστε ορίζει η λέξη «πεζόδρομος».

Το πρόβλημα, είναι γνωστό στους πάντες, δεν αφορά μόνο την αυθαίρετη τοποθέτηση κατασκευών. Ούτε καν μόνο την κυκλοφορία τροχοφόρων εντός των πεζοδρόμων, που εγκυμονεί θανάσιμο κίνδυνο για τον ανυποψίαστο πεζό. Το πρόβλημα είναι τα λογής-λογής εμπόδια που τοποθετεί κατά παράδοση η δημοτική Αρχή καταμεσής των πεζοδρόμων για λόγους τάχατες αισθητικούς ή με στόχο τάχατες την αποθάρρυνση των ασυνείδητων οδηγών. Αλλά επιτέλους, ας δώσει το παράδειγμα του απόλυτου σεβασμού στους πεζόδρομους η δημοτική Αρχή. Ας ξηλώσει όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των πεζών και κάνουν μαρτύριο τη διάβασή τους σε όλους, πολλώ δε μάλλον σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Όλα. Παρτέρια, γλάστρες, τα πάντα. Οι απαραίτητες νησίδες πράσινου στο κέντρο της πόλης δεν είναι ανάγκη να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Με την ίδια λογική, που ουδείς θα διανοούνταν να τοποθετήσει ένα παρτέρι με λουλούδια καταμεσής στην οδό Ομονοίας υποχρεώνοντας τους οδηγούς να περνούν δεξιά και αριστερά απολαμβάνοντας τα χρώματα των λουλουδιών, επιβάλλεται άμεσα να ξηλωθούν όλα τα παρτέρια που φράζουν τους πεζόδρομους.

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ο περιορισμός των καφέ-μπαρ με μοναδικό κριτήριο και πάλι την κυκλοφορία των πεζών. Καλά τα τραπεζάκια έξω, θεμιτό και το δικαίωμα των καφέ να βγάζουν μεροκάματο σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς υπό την προϋπόθεση ότι τούτο δεν έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα των πεζών στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου