Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Μπουλούκι

Αυτό που εν τέλει έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης υποχρεώθηκε να υποχωρήσει ατάκτως στο ζήτημα της εξομοίωσης της επιδότησης του κόστους εργασίας σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Δίχως ίχνος υπερβολής, τα χρήματα αυτά θα δώσουν μια απολύτως απαραίτητη ανάσα και στις επιχειρήσεις του νομού Καβάλας, αλλά και στους εργαζόμενους που δεν θα βγουν στην ανεργία. Εξέλιξη, που δικαιώνει πλήρως την οργισμένη αντίδραση της Καβάλας σε όλα τα μέτωπα.

Αλλά πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα σοβαρό και αφορά ετούτο τον συρφετό που έτυχε να κυβερνά τον έρμο ετούτο τόπο, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Ετούτο το ασύντακτο μπουλούκι, που εκτίθεται καθημερινά, με συνέπεια να χάνεται μέρα με τη μέρα και αυτή η ελάχιστη αξιοπιστία που έχει απομείνει στο πολιτικό σύστημα. Μόνο όποιος είδε χθες στην Κομοτηνή την κ. Κατσέλη μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της οργής της. Η κ. Κατσέλη είχε την έκφραση του ανθρώπου που ήξερε καλά πως είχε φάει πισώπλατη πολιτική μαχαιριά. Δεν ήταν τυχαίο. Δεν έγινε κατά λάθος. Όταν η κ. Κατσέλη εξήγγειλε από την Καβάλα την εξομοίωση της επιδότησης του κόστους εργασίας δεν μιλούσε στο βρόντο. Είναι βέβαιο πως είχε προηγηθεί επικοινωνία της με το υπουργείο Οικονομικών. Γι αυτό και η διατύπωσή της ήταν πολύ προσεκτικά ασαφής ως προς το ύψος της επιδότησης. Δεν ανέφερε ούτε στιγμή συγκεκριμένο αριθμό. Ούτε 12%, ούτε 10%. Μίλησε πολύ συγκεκριμένα για εξομοίωση του ποσοστού επιδότησης σε όλη την περιφέρεια, όπως άλλωστε είχε προεκλογικά δεσμευτεί και ο περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης.

Άρα ο κ. Πλασκοβίτης «άδειασε» την κ. Κατσέλη εν πλήρει συνειδήσει. Γνωρίζοντας πολύ καλά τι κάνει. Κατ’ εντολήν πολύ πιθανότατα άλλου υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, που ήθελε να την ψαλιδίσει. Να την εκθέσει ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη, ενδεχομένως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αδιαφορώντας την ίδια στιγμή αν με αυτή του την ενέργεια επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην πολιτική αξιοπιστία του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

Αυτές οι συμπεριφορές, αυτό το λυσσαλέο παιχνίδι επικράτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεν είναι εσωτερικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Είναι πρόβλημα και της χώρας που σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία έχει ανάγκη από μια στιβαρή κυβέρνηση. Αλλά εν τέλει και της ίδιας της δημοκρατίας, που βάλλεται από αυτούς που ορκίστηκαν να την υπηρετούν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου