Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Το "μπουμπούκι" της Δημοτικής Αστυνομίας

Το κοινό σημείο στην περίπτωση του πορίσματος για τη Siemens και των σβησμένων κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας Καβάλας είναι η αίσθηση ότι δεν έχει αποδοθεί η δικαιοσύνη. Γι αυτό και η παραίτηση του Τάσου Κυριατζή δεν ικανοποίησε ούτε τις παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε την κοινωνία. Το πρόβλημα εν προκειμένω ξεπερνά σαφώς τη Δημοτική Αστυνομία και τον Δήμο Καβάλας και αφορά γενικότερα το μοντέλο λειτουργίας των οργανισμών αυτοδιοίκησης σε τούτη τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα μοντέλο, που κουβαλάει όλες τις αναπηρίες του πολιτικού συστήματος που κυριαρχεί και έχει φτάσει τη χώρα στο μη παρέκει. Ατάλαντα ανθρωπάκια, που αναδεικνύονται στα Δημοτικά Συμβούλια με κριτήρια κάθε άλλο παρά την αξιοσύνη τους και την ικανότητά τους να διοικήσουν και να πάνε τον τόπο τους ένα βήμα μπροστά, επιδίδονται άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους στο μόνο πράγμα που καλά γνωρίζουν. Τα μικρά καθημερινά ρουσφέτια σε φίλους, γνωστούς και αντιπάλους, με στόχο την «αποταμίευση» των απαραίτητων για την επανεκλογή τους ψήφων. Φυσικά, ούτε τολμούν, ούτε έχουν διάθεση να πάνε κόντρα στο ρεύμα. Προσαρμόζονται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων εκείνων των παραγόντων, η εύνοια των οποίων τους εξασφαλίζει την εύνοια του δημάρχου, που έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι και μοιράζει τις αντιμισθίες κατά το δοκούν.

Μέσα σε τούτο το πλαίσιο της μικρότητας και της καθημερινής συναλλαγής για την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων άνθισε το «μπουμπούκι» της Δημοτικής Αστυνομίας. Όχι μόνο της Καβάλας. Της Δημοτικής Αστυνομίας ανά τους δήμους της ελληνικής επικράτειας. Ολίγιστοι αιρετοί κλήθηκαν να διαχειριστούν ετούτο τον μηχανισμό βεβαίωσης παραβάσεων και είσπραξης προστίμων και έπραξαν κατά πώς η συνείδησή τους επέβαλε. Έσκισαν, έσβησαν, παραποίησαν, βόλεψαν, τακτοποίησαν, με μόνο στόχο τη συλλογή κουκιών για τη διασφάλιση της εκλογής τους.

Πράττοντας εν τέλει αυτό που η πλειοψηφία όσων τους ψήφισε εξαρχής προσδοκούσε, αδιαφορώντας παγερά για το αύριο του τόπου. Μέσα σε τούτο το νοσηρό περιβάλλον ιδρύθηκε και λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία Καβάλας, παρά τις επί μέρους απολύτως τιμητικές εξαιρέσεις ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά που ανέλαβαν κατά τον καλύτερο τρόπο.

Γι’ αυτό, το θράσος ορισμένων όψιμων υπερασπιστών της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, που σπεύδουν να σπεκουλάρουν κατά του Κυριατζή φορτώνοντάς του όλη την ευθύνη, προκαλεί.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου