Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Να γκρεμίσουμε

Το όνειρο του γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου για την Καβάλα, όπως διατυπώθηκε στη σελίδα που διατηρεί στο facebook ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής έχει ως εξής: "Να γκρεμιστεί το ΙΚΑ, η Λέσχη Αξιωματικών το ΚΤΕΛ υπεραστικών (μακάρι και το διοικητήριο). Να υπογειοποιηθεί η Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού από τη Μητροπόλεως έως την Αβέρωφ και να γίνει σε αυτή την έκταση ένα μεγάλο πάρκο. Να αναπνεύσει το κέντρο και οι Καβαλιώτες και να μειωθεί η κίνηση. Υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται στην περιφέρεια της πόλης (πχ νοσοκομείο). Αλλά τι περιμένεις; Έρωτας στα χρόνια της χολέρας...". Το σχόλιο του κ. Σωτηρόπουλου συνοδεύεται από την επισήμανση ότι "σαν όνειρο μπορεί να μην είναι 100% ρεαλιστικό". Πράγματι. Αλλά είναι. Όνειρο. Αφορμή για συζήτηση για την υπέρβαση όλων αυτών των φαινομενικά απροσπέλαστων εμποδίων, που εμποδίζουν την Καβάλα να ανασάνει. Εμποδίζουν τους ανθρώπους που την κατοικούν να την σεργιανίσουν δίχως εμπόδια. Δίχως να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να παρασυρθούν από διερχόμενα οχήματα.

Δεν είναι μόνο η εν λόγω πρόταση, που τέθηκε σε διάλογο. Με αφορμή σχόλιο του δημάρχου για τη δυνατότητα που δίνει το Διοικητήριο για τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών, ο κτηνίατρος Στάθης Συμεωνίδης προτείνει το γκρέμισμα του κτιρίου "για να ανοίξει η ψυχή μας" και την πεζοδρόμηση των πάντων κάτω από Ερυθρού Σταυρού και Βενιζέλου. Για κάθε λόγο υπάρχει αντίλογος. Από αυτούς που υπερασπίζονται την αρχιτεκτονική αξία του Διοικητηρίου, που δημιουργήθηκε με βάση σχέδια του σπουδαίου Καβαλιώτη αρχιτέκτονα Κλέωνα Κραντονέλλη, μέχρι τη στάση του Κ. Σιμιτσή που υποχρεωμένος να αντιμετωπίζει καθημερινά την σκληρή πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης των δήμων συνιστά ψυχραιμία.

Αλλά όσο ανεδαφικά και ανέφικτα και να μοιάζουν όλα τούτα δείχνουν τον μοναδικό δρόμο που μένει για τον εξανθρωπισμό της Καβάλας, καθώς και των περισσότερων -αν όχι όλων- ελληνικών πόλεων. Αρκετά χτίσαμε. Στριμωχτήκαμε. Διευθετήσαμε. Μονοδρομήσαμε. Πλησιάζει ο καιρός να γκρεμίσουμε κάποια από τα κτίρια που μας κόβουν τη θέα και την ανάσα για να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα. Μπορεί η κάκιστη οικονομική συγκυρία να μην επιτρέπει την άμεση υλοποίηση τέτοιων σχεδίων, αλλά η συζήτηση μπορεί και πρέπει να αρχίσει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου