Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Το τσιγαρόσημο

Η απαγόρευση του καπνίσματος με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας έχει λογική. Η αντίδραση σε τούτη την απαγόρευση όσων θεωρούν δικαίωμά τους να καπνίζουν, αμφισβητώντας τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, επίσης. Αυτό που στερείται λογικής είναι το "τσιγαρόσημο". Η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει τοις μετρητοίς με άλλον ένα φόρο την άδεια των καταστημάτων να επιτρέπουν το κάπνισμα. Κάποια στιγμή τα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς -ειρήσθω εν παρόδω- οφείλουν να αντιληφθούν ότι σε τούτη τη ζωή δεν βγαίνουν όλα στο σφυρί. Υπάρχουν κάποια πράγματα που ούτε πουλιούνται, ούτε αγοράζονται, όπως η υγεία. Ή η ελευθερία. Το πρώτο αγαθό, αυτό της υγείας, υπερασπίζονται οι αντικαπνιστές και η ιατρική κοινότητα. Το δεύτερο αγαθό, αυτό της ελευθερίας, υπερασπίζονται οι καπνιστές. Μπορεί κανείς να συμφωνεί με τους μεν ή τους δε. Μπορεί μια κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση, που φερ' ειπείν θα απαγορεύει ρητώς και κατηγορηματικώς το κάπνισμα στα καταστήματα εστίασης, ενώ θα το επιτρέπει στα μπαρ μετά από μια ορισμένη ώρα, επί παραδείγματι στις 10 ή στις 11 το βράδυ. Μπορεί επίσης να τηρήσει άκαμπτη στάση και να επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

Αλλά σε καμμία περίπτωση δεν δικαιούται να βγάζει στο σφυρί ούτε το αγαθό της δημόσιας υγείας, ούτε το αγαθό της ελευθερίας. Είναι ζήτημα στοιχειώδους πολιτικού ήθους. Άλλωστε, η κρίση που κλονίζει τη χώρα και όλο τον πλανήτη είναι απόρροια ετούτης ακριβώς της χυδαίας αντίληψης περί την πολιτική. Άρα το ατόπημα των κυβερνώντων στην περίπτωση του "τσιγαρόσημου" δεν έρχεται μόνο σε κατάφωρη αντίληψη με τη σοσιαλιστική προέλευση του κόμματός τους. Δεν είναι απλά προκλητικά αντίθετο με κάθε έννοια ουμανισμού. Έρχεται και σε κατάφωρη αντίθεση με την προσπάθεια που υποτίθεται καταβάλλεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Για την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, που επαίρονται ότι καταβάλλουν τα μέλη της κυβέρνησης, προεξάρχοντος του ίδιου του πρωθυπουργού.

Τέτοιες χυδαίες αντιλήψεις περί τη διοίκηση και την εξουσία έχουν φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ήρθε ο καιρός να αφήσουν κατά μέρους τα κομπιουτεράκια για τον υπολογισμό εσόδων-εξόδων και να πάρουν αποφάσεις πολιτικές.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου