Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η περιμετρική

- Γκρινιάζετε με την παραμικρή αφορμή, αλλά δεν δείχνετε την ίδια ετοιμότητα για τον καλό τον λόγο, είπε.

- Εξηγήσου.

- Δεν έχετε πει μια καλή κουβέντα για την Περιμετρική, για την οποία ξανανοίγει η συζήτηση. Σήμερα το συζητούν.

- Για καλό το λες αυτό;

- Αμφιβάλλεις; Ήταν ή δεν ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας; Ε, λοιπόν αναζητούν λύση. Πού το πρόβλημα;

- Το πρόβλημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύεται μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού συστήματος εν Ελλάδι των τελευταίων δεκαετιών. Μια από τις μεγαλύτερες πληγές, που έχουν φέρει ετούτη τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας. Διότι δεν είναι μόνο η ρεμούλα και η αρπαχτή. Είναι και η βραδύτητα που χαρακτηρίζει τη σκέψη και τη δράση των εκάστοτε ηγετών, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση με την Περιμετρική.

- Υπερβάλλεις όπως πάντα. Μη σου πω ότι κινδυνολογείς. Ποιος ο λόγος να μείνουμε με τη μισή Περιμετρική από το ύψος του ξενοδοχείου "Εγνατία" μέχρι τον Κόντη; Εάν μπορούν να βρεθούν κονδύλια πρέπει να ολοκληρωθεί. Μόνο έτσι θα αποδώσει όπως είχε σχεδιαστεί.

- Αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμβεί 10 χρόνια πριν. Μα στο μεταξύ, τα πάντα έχουν αλλάξει. Η παράκαμψη έχει ολοκληρωθεί και πλέον σε τούτη τη συγκυρία, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Ετσι συμβαίνει στη ζωή και στην πολιτική. Αυτό που χθες ήταν αναγκαίο, αύριο είναι άκαιρο. Τα πάντα ρει. Τα πάντα αλλάζουν και η προσκόλληση σε αυτό που χθες φάνταζε και ήταν αναγκαίο δεν είναι αρετή.

- Δηλαδή, τι θα έπρεπε να γίνει;

- Τα κονδύλια που είναι πιθανόν να βρεθούν για τη συνέχιση της Περιμετρικής, πρέπει να διοχετευθούν σε άλλες πιο παραγωγικές παρεμβάσεις, μήπως και τονώσουν την ανάπτυξη. Επιτέλους, η λογική ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι ξένα λεφτά και το μόνο ζητούμενο είναι η εκταμίευσή τους με κάθε τρόπο και για κάθε πιθανό και απίθανο έργο είναι καταφανώς εσφαλμένη. Στην προκειμένη περίπτωση αν τα χρήματα αυτά διοχετευτούν στη συνέχιση της περιμετρικής αντί ενός άλλου έργου -φερ' ειπείν τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού- δε θα είναι επιτυχία. Θα είναι τρανταχτή αποτυχία. Να στο πω απλά. Όταν έχει πάρει φωτιά το σπίτι σου, δεν ανοίγεις συζήτηση για την αλλαγή της διακόσμησης. Παίρνεις αμέσως τηλέφωνο στην Πυροσβεστική και φροντίζεις να σώσεις οτιδήποτε μπορεί να σωθεί.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου