Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Καλή ιδέα

Μια αράδα αισιοδοξίας για την παραχώρηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου στον Δήμο Καβάλα δια χειρός Κωστή Σιμιτσή έδωσε το έναυσμα για έναν έντονο διάλογο χθες στο facebook. Η πρόταση που προκάλεσε τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις αφορούσε τη δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού στο παλιό στρατόπεδο. Υπήρξαν αντιδράσεις όσων θεωρούν ότι η πόλη της Καβάλας έχει απόλυτη ανάγκη έναν χώρο πρασίνου. Κάποιοι βρήκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την ιδέα της δημιουργίας πίστας μοτο κρος, αλλά αντιπρότειναν ως πλέον ενδεδειγμένο χώρο το παλιό αεροδρόμιο στον Αμυγδαλεώνα. Άλλος πάλι δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στο έργο της ανέγερσης του Παιδικού Σταθμού επί της Λυσιμάχου, που έχει βαλτώσει. Άλλος πρότεινε τη δημιουργία πίστας γκολφ στο αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα για την προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου.

Ουδείς διεκδικεί το αλάθητο. Στην εποχή μας χώρος για αυθεντίες δεν υπάρχει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει για να βγει ετούτος ο τόπος από το απόλυτο αδιέξοδο. Κάτι, που πολύ πρακτικά να συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας. Επίσης, είναι βέβαιο ότι διερχόμαστε μια περίοδο κομβικής σημασίας για το μέλλον του δήμου Καβάλας, υπό την έννοια ότι απελευθερώνονται κτίρια και εκτάσεις, από τον τρόπο αξιοποίησης των οποίων μπορεί να κριθούν πολλά στο μέλλον. Δεν είναι μόνο το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, που είναι σίγουρα τεράστιο κεφάλαιο. Είναι και το παλιό Νοσοκομείο. Αλλά και η παραλιακή ζώνη, με την προοπτική μεταφοράς του Τελωνείου στη φυσική του θέση στο νέο λιμάνι. Για αυτό ο δήμος Καβάλας οφείλει να ανοίξει τώρα τον διάλογο και να αναζητήσει την κοινή συνισταμένη των προτάσεων των πολιτών με τις επεξεργασμένες θέσεις τεχνοκρατών ώστε να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αξιοποίηση όλων αυτών των χώρων.

Όσον αφορά την ιδέα για τη δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού πρέπει να μελετηθεί κατά προτεραιότητα από τη δημοτική Αρχή. Όχι μόνον για να μην σκοτώνονται οι νεαροί στην άσφαλτο, διοχετεύοντας την ενεργητικότητα και την τρέλα τους σε μια πίστα που παρέχει προστασία. Αλλά και για την τόνωση του τουρισμού. Καιρός να πάψουν οι πομφόλυγες περί τη σημασία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο κοπανιστός αέρας ούτε πείθει, ούτε βοηθά τον τόπο. Εργα χρειάζεται. Μια πίστα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν είναι απλά μια καλή ιδέα. Είναι ένα στοιχειώδες βήμα προόδου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου