Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Διαπλεκόμενοι και συμβιβασμένοι

Η εισβολή του Γιώργου Βαρδινογιάννη στο "μπουθ" της Nova και ακόμα περισσότερο η άποψη που εξέφρασε ότι οι δημοσιογράφοι είναι ιδιοτελείς και ως εκ τούτου δεν έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους για ένα οφσάιντ ή ένα πέναλτι, δεν αφορά μόνο τους δημοσιογράφους του αθλητικού ρεπορτάζ. Αφορά το σύνολο των δημοσιογράφων, που τα τελευταία χρόνια υποπίπτουν συχνά σε ανεπίτρεπτα λάθη, δίνοντας το δικαίωμα σε επιχειρηματίες ή πολιτικούς παράγοντες να συμπεριφέρονται κατ' αυτό τον τρόπο. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν περιορίζεται στην απαράδεκτη εισβολή του Βαρδινογιάννη και τη διακοπή της μετάδοσης, αλλά στο γεγονός ότι "δημοσιογράφοι" που φορούν οπαδικά κασκόλ και χουλιγκανίζουν στις συνεντεύξεις Τύπου λειτουργώντας ως εκπρόσωποι των ομάδων που υποστηρίζουν έχουν δώσει το δικαίωμα στους παράγοντες να χουλιγκανίζουν εναντίον τους.

Όλα θα ήταν καλύτερα στο χώρο, αν το πρόβλημα περιοριζόταν στο χώρο του αθλητισμού. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στο χώρο του αθλητισμού υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι που βγάζουν μεροκάματο από τις ομάδες που υποστηρίζουν παράλληλα με τις άλλες τους δουλειές. Το ίδιο συμβαίνει με τους δημοσιογράφους που είναι γραμμένοι στα μισθολόγια πολυεθνικών ή παίρνουν δεύτερο και τρίτο μισθό από θέσεις στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση, χωρίς τούτο να σημαίνει πως "χτυπούν κάρτα". Φροντίζοντας όποτε χρειάζεται να αποφεύγουν τη ρήξη με τον πολιτικό που τους διόρισε και τους κρατά στη δουλειά.

Μα είναι και άλλοι, που δεν είναι διαπλεκόμενοι, αλλά απλώς συμβιβασμένοι από κούνια. Μεγαλωμένοι στην κοινωνία του ωχαδερφισμού και της αδιαφορίας για ζητήματα αρχών, αποφεύγουν συστηματικά να έρθουν σε ρήξη -ως οφείλουν- με τους εκάστοτε άρχοντες. Προσέχουν μην τυχόν και δυσαρεστήσουν τον δήμαρχο, τον βουλευτή, τον νομάρχη χθες, τον αντιπεριφερειάρχη αύριο. Δίχως να αντιλαμβάνονται ότι με τη στάση τους αυτοακυρώνονται, αφού πια δεν παίζουν τον ρόλο του επαγγελματία που διαμεσολαβεί μεταξύ αρχόντων και αρχομένων ελέγχοντας την εκάστοτε εξουσία. Πρόβλημα, που σαφώς και δεν αφορά στενά το χώρο.

Είναι σύμπτωμα της γενικότερης κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και που με αφορμή και τα προβλήματα στο χώρο του Τύπου, πρέπει να το ξαναπούμε: Δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι και πολιτική και ηθική.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου