Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Δίχως μέτρο

Να βρέξει να φανούν οι νοικοκύρηδες, λέει σοφά η λαϊκή ρήση. Αυτό πληρώνουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Από τη χρεωκοπία της χώρας μετά το πάρτυ ρεμούλας και ασυδοσίας με ευθύνη αυτών που κυβέρνησαν τον έρμο ετούτο τόπο τα τελευταία 30 χρόνια, μέχρι τη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού. Αυτό το απολύτως απαραίτητο βήμα για την τουριστική προβολή ενός τόπου, που στηρίζει πολλά στον τουρισμό. Αλλά χθες στην Κομοτηνή, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς ήταν σαφείς: Δεν υπάρχει φράγκο για συμμετοχή σε εκθέσεις. Δεν μπορούμε πια να κάνουμε ούτε τα στοιχειώδη. Οι εκπρόσωποι της αιρετής περιφερειακής αρχής καταλόγισαν ακέραια την ευθύνη στις νομαρχιακές Αρχές, που διαδέχθηκαν και οι οποίες δεν πρόβλεψαν τις ανάγκες του πρώτου διμήνου του 2011 εγκλωβίζοντας τους πάντες σε ένα διοικητικό κενό που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Οι απαντήσεις των μέχρι πρότινος αρχόντων αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το θέμα είναι ότι φέτος ο νομός Καβάλας θα απουσιάζει από τις τουριστικές εκθέσεις. Οι άνθρωποι του χώρου θα δουν μόνο τα περίπτερα των ανταγωνιστών που θα παίζουν άνευ αντιπάλου. Ο κ. Παπακοσμάς έχει τις απόψεις του για αυτές τις πανηγυρικές εκδηλώσεις και τις έχει διατυπώσει επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια. Εκτιμά ότι πολύ λόγος, πολύ μελάνι και κυρίως πολλά χρήματα ξοδεύονται με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Πιθανότατα έχει δίκιο, κυρίως όσον αφορά τους αιρετούς. Πράγματι, τα μπουλούκια των εκλεκτών του εκάστοτε αυτοδιοικητικού παράγοντα ουδέν πρόσφεραν τα προηγούμενα χρόνια. Έφαγαν, ήπιαν, χόρεψαν, κάποιοι λεηλάτησαν και τα μπαρ των ξενοδοχείων όπου φιλοξενούνταν στα μουλωχτά, κατεβάζοντας αλκοόλ στο όνομα περιφερειάρχη που δεν ήπιε αλκοόλ ούτε στο γάμο του. Εκθέτοντας όλη την αποστολή.

Μόνο που όπως και στην περίπτωση της οικονομίας, λείπει η αίσθηση του μέτρου. Πράγματι τα ταξιδάκια των αιρετών και των παρατρεχάμενων ουδέν προσφέρουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να απουσιάζουμε από αυτές τις εκδηλώσεις. Να πηγαίνουμε στο εξής με επαγγελματίες του χώρου. Η λογική της μέτρησης των αποτελεσμάτων κάθε συμμετοχής είναι καταφανώς εσφαλμένη. Η παρουσία σε αυτές τις συνάξεις είναι απλά απαραίτητη. Μεζούρα μέτρησης εντυπώσεων μιας συμμετοχής, που μπορεί να αποδώσει καρπούς σε λίγους μήνες ή και τα επόμενα χρόνια ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου