Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν

Είδηση δεν είναι πια ότι πολλές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα απειλούνται με λουκέτο. Ούτε οι πλασματικές εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα κατάστιχα των Επιμελητηρίων, που λειτουργούν ίσαμε να εκταμιευτεί το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο οποίο εντάχθηκαν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα κονδύλια, που δεν είναι λίγα, πηγαίνουν στον βρόντο εν γνώσει όλων. Και της Πολιτείας που τα διανέμει και αυτών που τα παίρνουν με πρόσχημα την επιχειρηματική δραστηριότητα. Όχι, δεν είναι ετούτο το κυριότερο πρόβλημα της χρεωκοπημένης χώρας. Στο κάτω-κάτω, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Αν εξαιρέσει κανείς τους λίγους επιτήδειους, που ζουν παρασιτικά με τις επιδοτήσεις που καρπώνονται, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων είναι άνεργοι, που δεν έχουν άλλη επιλογή. Ενώπιον του απόλυτου αδιεξόδου καταφεύγουν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, είτε με την κρυφή ελπίδα ότι το μαγαζάκι θα μπορέσει τελικά να σταθεί στα πόδια του και να αποφέρει έναν μισθό, είτε συνειδητά μην έχοντας τι άλλο να κάνουν.
Η λύση δεν είναι φυσικά η κατάργηση αυτών των προγραμμάτων, ούτε η διοχέτευση του συνόλου των κονδυλίων σε έχοντες και κατέχοντες με την ελπίδα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, που μπορεί να δημιουργηθούν, μπορεί και όχι. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας σχεδιασμός. Μα και ένας μηχανισμός που δεν θα περιορίζεται στην εκταμίευση των δόσεων και την τυπική παρακολούθηση της πορείας του εγχειρήματος, αλλά που θα μπορεί στην πράξη να στηρίζει αυτές τις προσπάθειες. Ετσι, που κάποια στιγμή τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και να καλύψουν πράγματι θέσεις ανεργίας και όχι να σκορπιούνται για τη διόρθωση κάποιων δεικτών χρήσιμων μόνο για πολιτική προπαγάνδα.
Το εγχείρημα, στον καιρό της ραγδαίας αποδόμησης του δημόσιου τομέα με μανία δογματική, μόνο εύκολο δεν είναι. Όχι μόνο γιατί απαιτείται ικανότητα και σχεδιασμός. Αλλά γιατί απαιτείται πολιτική βούληση. Με άλλα λόγια μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι κυβερνώντες τον έρμο ετούτο τόπο θέσουν στο επίκεντρο της δράσης τους την ανάπτυξη εις όφελος των πολλών. Μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο αν το θέλουν και αν το μπορούν.
Τα δείγματα γραφής των κυβερνώντων όμως δεν δικαιολογούν αισιοδοξία. Ούτε θέλουν. Ούτε μπορούν.
Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου