Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Διόδια στη λογική

Το παράλογο με τα διόδια στους ελληνικούς δρόμους δεν εξαντλείται μόνο στο παράδειγμα του δήμου Στυλίδας, όπου κλήθηκαν οι κάτοικοι του δήμου να πληρώνουν διόδια για να μετακινούνται από το σπίτι στα χωράφια τους. Ούτε στις καρμανιόλες Αθηνών-Κορίνθου ή στα Τέμπη όπου οι διερχόμενοι καλούνται να καταβάλλουν διόδια όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο λόγω της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου. Εάν κάποιος πρέπει να εισπράξει ένα ποσό για τη χρήση του επικίνδυνου δρόμου δεν είναι ούτε η Πολιτεία, ούτε κάποια ιδιωτική εταιρεία, αλλά ο οδηγός για τους κινδύνους που διατρέχει ή για λόγους ψυχικής οδύνης.

Η επιβολή διοδίων σε τούτη τη χώρα στρέφεται κατά του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στην ίδια τους τη χώρα. Διότι τα διόδια έχουν λογική όταν είναι ζήτημα επιλογής. Όταν δηλαδή ο χρήστης μιας οδού ταχείας κυκλοφορίας γνωρίζει εξαρχής ότι η χρήση της συγκεκριμένης οδού στοιχίζει ένα "άλφα" ποσόν, το οποίο μπορεί να πληρώσει εφόσον το επιλέξει. Εάν διαφωνεί ή εάν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει το ποσό που έχει οριστεί από την Πολιτεία ή την όποια ιδιωτική εταιρία έχει αναλάβει κατά παραχώρηση την κατασκευή και εκμετάλλευσή της, τότε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει το απαλλαγμένο από διόδια οδικό δίκτυο.

Να το πούμε απλά. Είναι αντισυνταγματικό, παράλογο, τρελό και απάνθρωπο να απαγορεύεται στον οιοδήποτε να μετακινηθεί από την Καβάλα μέχρι τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα επειδή η οικονομική του κατάσταση δεν του το επιτρέπει. Μα, θα αντιτείνει κανείς, έτσι λειτουργεί το κράτος. Οι υπηρεσίες του πληρώνονται δια της φορολογίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως το δικαίωμα της χρήσης των ελληνικών δρόμων ο πολίτης το έχει πληρώσει και με το παραπάνω και με τα τέλη κυκλοφορίας και με το φόρο καυσίμων τοις μετρητοίς. Αρα το δικαίωμα μετακίνησής του εντός Ελλάδας είναι αυτονόητο και δεδομένο χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Εφόσον υπάρχουν δρόμοι σωστά συντηρημένοι που του επιτρέπουν να μετακινηθεί από τόπο σε τόπο, και μάλιστα δίχως να παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα, τότε ναι, η ύπαρξη δρόμων ταχείας κυκλοφορίας έναντι διοδίων έχει λογική. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα διόδια είναι και αντισυνταγματικά και παράλογα και εν τέλει αντιδημοκρατικά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου