Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Συνεταιρισμός ανέργων

- Πώς σου φάνηκε η πρόταση του Στούντιο 7 για τη δημιουργία δημοτικής επιχείρησης για την απασχόληση των απολυμένων από το Δελφίνι, τον Κοθάλη, τον Σκαρή;

- Εξαιρετική. Πολύ πιο σημαντική από καμμιά δεκαριά συσκέψεις μαζί. Μέσα σε τούτο τον απόλυτο ζόφο οι απαντήσεις στα προβλήματα απαιτούν τόλμη και φαντασία. Το ερώτημα είναι αν ένα τέτοιο συνεταιριστικό σχήμα είναι βιώσιμο.

- Μα, αν δεν ήταν βιώσιμο, θα ήταν εξαρχής αρνητικοί στην ιδέα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ντίνος Κλειτσιώτης και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Η αντίδρασή τους όμως στον αέρα ήταν θετική.

- Πώς να μην είναι; Η αύξηση της ανεργίας με γεωμετρική πρόοδο τους υποχρεώνει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να αναζητήσουν λύσεις. Να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα. Θα μου επιτρέψεις όμως να αμφιβάλω.

- Μα γιατί; Αν κρίνω από τη στάση των Κλειτσιώτη και Δέμπα, που κάτι παραπάνω ξέρουν ως οικονομολόγοι, ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να είναι βιώσιμο.

- Είπα μακάρι. Αλλά επιμένω ότι οι καιροί δεν ευνοούν τέτοια συνεταιριστικά σχήματα για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι ο πυρήνας αυτού του οικονομικού μοντέλου που έχει κυριαρχήσει παγκοσμίως και είναι η αιτία της κρίσης.

- Ίσως γι αυτό το λόγο η συγκεκριμένη πρόταση αποκτά ξεχωριστή σημασία. Εάν το υπάρχον οικονομικό μοντέλο αδυνατεί να δώσει λύσεις, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε προτάσεις και λύσεις που το υπερβαίνουν.

- Μόνο που τούτο δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά. Πήγαινε και στη Θάσο και ρώτα τα μέλη των Συνεταιρισμών να σου πουν τη γνώμη τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και δίνουν συνεχώς χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων.

- Αυτό είναι καλό. Εάν δεν εκσυγχρονιστούν, θα αφανιστούν.

- Ετσι είναι, αλλά επί της ουσίας τα συνεταιριστικά σχήματα δε βοηθούνται. Δεν είναι η λύση που θα χρηματοδοτήσουν τα κοράκια των Βρυξελλών. Ούτε εν μέσω αυτού του άγριου διεθνούς ανταγωνισμού είναι εύκολο τέτοια σχήματα να αντέξουν. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν πρόκειται για αγροτικούς συνεταιρισμούς, που διόλου τυχαία, έχουν πίσω τους μια παράδοση δεκαετιών, αλλά για παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Κοντολογίς, η πρόταση είναι καλή, αλλά αποσπασματικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Απαιτείται αλλαγή συσχετισμών. Αλλαγή περιβάλλοντος. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη. Μόνο τότε είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν τέτοια σχήματα, που πράγματι μπορούν να δώσουν λύσεις.

Νίκος Σπιτσέρης

1 σχόλιο:

  1. ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΕΡΓΩΝ

    Ανακοίνωση – Κάλεσμα – Ενημέρωση

    Δημοσιεύστε - διαδώστε – κοινοποιήστε το παρόν
    και σε άλλους, ανέργους και μη

    ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΕΡΓΩΝ
    Κύριος στόχος
    η ίδρυση αυτοδιαχειριζόμενης συνεταιριστικής επιχείρησης ανέργων

    Ξεκινήσαμε και …
    όσοι ενδιαφερόμενοι προσέλθετε

    Ενωμένοι διεκδικούμε την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
    και καλύτερη ποιότητα ζωής
    http://anonymoi-anergoi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή