Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Οφειλόμενη παρηγοριά

- "Τώρα θα τα χαλάσουμε", είπε σαφέστατα ενοχλημένη η νοσοκόμα στην ηλικιωμένη ασθενή, που "τόλμησε" να ρωτήσει τι φάρμακο περιείχε η ένεση που θα της έκανε. Ποιο από τα πολλά προβλήματα υγείας θα αντιμετώπιζε.

Όταν δε, η ασθενής επέμεινε στην απολύτως δικαιολογημένη ερώτησή της, η νοσοκόμα δεν κρατήθηκε. Της εξήγησε ορθά κοφτά ότι αυτές είναι υποθέσεις των γιατρών και των νοσοκόμων και να μην ανακατεύεται. Λίγο αργότερα, όταν μια άλλη ασθενής δίχως συνοδό χτύπησε το κουδούνι ζητώντας να της αλλάξει τον ορό, την κατσάδιασε που δεν είχε μαζί της έναν άνθρωπο να τη φροντίζει.

- "Μα, καλά, μοναχή απόμεινες", της είπε αδιαφορώντας παγερά αν ξύνει κάποια πληγή ανοιχτή.

Τα δυο περιστατικά συνέβησαν προ ημερών στο Νοσοκομείο Καβάλας. Ετούτο το στολίδι, που φτιάχτηκε μετά από αγώνες δεκαετιών για να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του νομού και των γύρω νομών. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτό και να συμπεριφέρονται αναλόγως. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τέτοιες ανοίκειες συμπεριφορές. Ούτε οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, που σαφώς και είναι πρόβλημα σοβαρό, ούτε η εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας αρκούν για να δικαιολογήσουν την αγένεια. Το θράσος ανθρώπων καταφανώς απαίδευτων, που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σημασία του κοινωνικού τους ρόλου.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο ασθενής, κάθε ασθενής, είναι σίγουρος ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Θεωρεί, όσο και αν τούτο δεν είναι σωστό, ότι το πρόβλημά του είναι το πλέον σημαντικό και ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες υποχρεούνται να ασχολούνται νυχθημερόν μαζί του. Πρακτικά αυτό είναι αδύνατον. Αλλά όλα ξεπερνιούνται με ένα χαμόγελο παραπάνω. Μια κουβέντα από καρδιάς. Μια εξήγηση επιπλέον, που μία υπερήλικη γυναίκα μπορεί να έχει ξεχάσει τα επόμενα 5 λεπτά. Ή το επόμενο λεπτό. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει οι νοσοκόμες και οι γιατροί να αντιληφθούν ότι δεν κάνουν μια συνηθισμένη δουλειά. Ότι οφείλουν, όσο δίκαια και αν είναι τα κατά καιρούς αιτήματά τους να προσφέρουν αφειδώλευτα παρηγοριά. Ποτέ δεν πρόκειται να πληρωθούν γι αυτό. Αλλά είναι βασικότατη υποχρέωσή τους.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου Νοσοκομείου τους δίνουν την ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι. Το οφείλουν στον εαυτό τους και στην κοινωνία. Μα και στους πολλούς γιατρούς και νοσοκόμες συναδέλφους τους που κάνουν τη δουλειά σωστά και είναι κρίμα να τσουβαλιάζονται με τους λίγους ασυνείδητους.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου