Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Αναλγησία και ανικανότητα

Ήρθαν χρόνια πριν από Ανατολάς. Παλιννοστούντες ομογενείς στην πατρίδα των προγόνων τους. Μονάχα ο πατέρας δούλευε ως λαμαρινάς, δουλειά σκληρή, ίσως και η μάνα να 'κανε κάνα κουτσοδούλι δεξιά-αριστερά. Το κορίτσι τους πήγε στο σχολείο και όταν ήρθε ο καιρός έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Μα πριν από κάνα δυο χρόνια ο πατέρας αρρώστησε. Η καρδιά του δεν άντεξε τους ρυθμούς της δουλειάς και έκανε μια σοβαρή επέμβαση μπάι-πας, που μάλιστα δεν πέτυχε πλήρως. Στη δουλειά δεν μπορεί να ξαναγυρίσει. Έκανε τα χαρτιά του στο ΙΚΑ και περιμένει μήνες τώρα από το ελληνικό δημόσιο να πάρει την αναπηρική σύνταξη που δικαιούται.

Μα οι ρυθμοί του δημοσίου αποδεικνύονται απάνθρωποι. Δεν υπάρχουν διαδικασίες εξπρές για περιπτώσεις σαν και αυτήν και η οικογένεια περνά δύσκολα. Προσπαθούν να τη βγάλουν με τις δουλειές που κάνει περιστασιακά η μάνα και πηγαινοέρχονται στο ΙΚΑ, αλλά τίποτα. Όχι πως δε θα βγει η σύνταξη. Θα βγει αφού τη δικαιούται. Αλλά στο μεταξύ, αυτοί οι άνθρωποι υπόκεινται δίχως λόγο σε μια δοκιμασία που δεν τους αξίζει, σε μια χώρα όπου οι ανάπηροι μαϊμού περισσεύουν.

Την ιστορία την αφηγήθηκε χθες το πρωί στο Στούντιο 7 ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Λευτέρης Αθανασιάδης με αιχμές για την αναλγησία της ελληνικής Πολιτείας. Είπε τα καλύτερα λόγια για τον υπάλληλο του ΙΚΑ Καβάλας που χειρίστηκε την υπόθεση, όχι όμως και για την προϊσταμένη. Αυτό όμως που συμβαίνει ανεξαρτήτως προθέσεων και χειρισμών ενός εκάστου, που αναμφιβόλως παίζουν το ρόλο τους, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δυστυχούν λόγω των απερίγραπτα αργών ρυθμών με τους οποίους κινείται το ελληνικό δημόσιο. Λόγω της αναλγησίας και της ανικανότητας ενός μηχανισμού, που συνθλίβει καθημερινά τον Ελληνα πολίτη, μα και τον ευσυνείδητο υπάλληλο, που προσπαθεί μεν, αλλά αδυνατεί να κάνει τη δουλειά του όπως θα ήθελε εγκλωβισμένος στη μέγκενη της γραφειοκρατίας.

Στην προκειμένη περίπτωση ίσως και σκόπιμα. Όχι πως η ελληνική Πολιτεία συμπεριφέρεται με τούτο τον τρόπο στον συγκεκριμένο άνθρωπο για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Αυτή είναι η συμπεριφορά απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που υποβάλλουν τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου