Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Είδηση

Η είδηση έχει ως εξής: Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τους απολυμένους από Κοθάλη, Δελφίνι και αλλαχού στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας.

Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Η σύσκεψη έπρεπε να γίνει στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας. Αυτός είναι ο δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας του νομού Καβάλας, αυτός διοργανώνει τις συσκέψεις και συντονίζει τον αγώνα. Αυτή είναι η διαδικασία θεσμικά. Τυπικά. Σεβόμενοι το τυπικό πήγαν και οι βουλευτές του νομού και ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Υγείας και είπαν τα τυπικά. Ότι δηλαδή πρέπει κάτι να γίνει με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να επιδοτηθούν οι άνεργοι. Να αναζητηθούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, να επιδοτηθούν για να βρουν αυτοί οι άνθρωποι δουλειά. Άλλωστε, είναι προτιμότερο να επιδοτείται η εργασία, παρά η ανεργία.

Τυπικά. Ουσιαστικά όμως όσοι πήγαν σε τούτη τη σύσκεψη κορόιδεψαν συνειδητά εαυτούς και αλλήλους. Διότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας μόνον τυπικά υφίσταται. Ουσιαστικά ό,τι απόμεινε είναι ένα όμορφο ανακαινισμένο κτίριο επί της οδού Δαγκλή, αναπόσπαστο μέρος ενός εκπληκτικής ωραιότητας συμπλέγματος καπναποθηκών, που θυμίζει συνδικαλιστικούς αγώνες της παλιάς καπνούπολης. Ένα όμορφο ανακαινισμένο κουφάρι, που τα τελευταία χρόνια έχει μόνο αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Αυτή η παρέα, που υπό τον Παναγιώτη Τιάκα κατοικοεδρεύει εντός και νέμεται τη σφραγίδα και την ιστορία του ΕΥΚ, με την απόλυτη ευθύνη του συνόλου των στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ, ουδέν αντιπροσωπεύει. Ο μόνος λόγος ύπαρξής της είναι η διατήρηση των οφιτσίων και του δικαιώματος του επικεφαλής να διεκδικεί από καιρού εις καιρόν έτερον αξίωμα όπως αυτό του αντιπεριφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα. Μα και να συμβάλλει αποφασιστικά με πλειοψηφία που παραπέμπει σε τυραννικά καθεστώτα του τρίτου κόσμου στην εκλογή του εκάστοτε προέδρου της ΓΣΕΕ, που στη συνέχεια ανταποδίδει στηρίζοντας αναφανδόν τον Τιάκα. Τόσο κυνικά. Τόσο ξεδιάντροπα.

Εν κατακλείδι, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι άνεργοι έχουν κάτι να περιμένουν από τέτοιες συσκέψεις, που διοργανώνουν φορείς, που μόνον κατ' ευφημισμόν εκπροσωπούν τον κόσμο της εργασίας. Οπότε η είδηση πρέπει να ξαναγραφεί ως εξής:

"Στο κατ' όνομα Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, που διοικεί ο τύποις πρόεδρος Παναγιώτης Τιάκας συγκλήθηκε μια τυπική σύσκεψη για τους απολυμένους". Και τα σκυλιά δεμένα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου