Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Δυο λάθη

Ηταν λάθη. Δυο ανεπίτρεπτα λάθη που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες καταδεικνύοντας το τεράστιο έλλειμμα πολιτικής αναξιοπιστίας του ελληνικού δημόσιου βίου, που είναι η πηγή όλων των δεινών. Αποδεικνύοντας εμφαντικά ότι όσοι επιμένουν ότι το μέγα πρόβλημα της χώρας είναι το δημοσιονομικό σφάλλουν. Το δημοσιονομικό αδιέξοδο και το απόλυτο αναπτυξιακό αδιέξοδο είναι συμπτώματα του τεράστιου πολιτικού ελλείμματος, που τα δημιούργησε. Πολιτικοί οργανισμοί φθαρμένοι και βαθύτατα διεφθαρμένοι, καθοδηγούμενοι από ανόητα πολιτευτάκια έχουν προκαλέσει τα αδιέξοδα και έχουν οδηγήσει τη χώρα δεμένη πιστάγκωνα στα αρπακτικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στους διεθνείς τοκογλύφους.

Το πρώτο γελοιωδέστατο λάθος ήταν η παραίτηση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Σάββα Κοσμίδη. Μια παραίτηση που είχε υποβληθεί ως μέσο άσκησης πίεσης για να λυθούν τα προβλήματα με τη στελέχωση του ογκολογικού τμήματος και την απολύτως απαραίτητη ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπό τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τότε δεν έκανε την παραίτηση δεκτή. Δόθηκαν υποσχέσεις και ο Κοσμίδης δεν επέμεινε. Μα τα "τσακάλια" του υπουργείου Υγείας δεν το πήραν χαμπάρι. Η ανακληθείσα "παραίτηση" δημοσιεύτηκε στο φύλλο εφημερίδας της Κυβέρνησης, ο Κοσμίδης οργίστηκε και γύρισε στη δουλειά του στο Τελωνείο, αφήνοντας τους αστείους να παίζουν "τέτρις" με τη δημόσια διοίκηση.

Δεύτερο εξίσου γελοίο λάθος ήταν το δελτίο Τύπου που εξεδόθη από την παράταξη "Κοινωνική Συμμαχία" που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαο Γρανά. Ο Γρανάς συνάντησε κάπου σε μια κοινωνική εκδήλωση τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Χρυσόστομο Κεβρεκάκη αντάλλαξαν μια καλημέρα του Θεού και την επομένη κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο ο Γρανάς είχε συναντηθεί με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου, συζήτησε με τα μέλη της όλα τα προβλήματα και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα λύσει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του εκκρεμότητες δεκαετιών όπως το αίτημα για τη δημιουργία Εφετείου με έδρα την Καβάλα. Τόση ελαφρότητα.

Ηταν λάθη θα πει κανείς. Ναι. Μα ενδεικτικά του επικίνδυνου ερασιτεχνισμού που διέπει όσους ασχολούνται με τα κοινά. Λάθη, που εξηγούν γιατί επί Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί στα σοβαρά μάχη με τους νταβατζήδες της υγείας με ελάχιστα έστω περιθώρια επιτυχίας. Λάθη, που δείχνουν ότι ο σχεδιασμός για το αύριο των περιφερειών είναι σχεδιασμένος στο ποδάρι από ανθρώπους που αποδεικνύεται ότι δεν είναι ικανοί ένα σωστό δελτίο Τύπου να συντάξουν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου