Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν βεβαιότητες

Οι αντιδράσεις στη δημιουργία αιολικού πάρκου από τη Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Παναγίας ως το Φανάρι Ροδόπης είναι εύλογες. Ουδεμία σχέση έχουν με τις υπερβολικές και εν τέλει ανεκδιήγητες αντιδράσεις στην εγκατάσταση Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών για παράδειγμα. Εν προκειμένω, η δημιουργία ετούτου του αιολικού πάρκου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό και την αλιεία. Η απόσταση των ανεμογεννητριών από την ακτή θα είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο, ενώ θα δημιουργηθούν τσιμεντένιοι πυλώνες ύψους 45 μέτρων, που αντιστοιχούν σε μία 15ροφη οικοδομή. Το σύνολο του πάρκου θα περιλαμβάνει περίπου 270 πανύψηλους πυλώνες των 45 μέτρων. Μα δεν είναι μόνο η αισθητική ρύπανση. Είναι οι πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτής της αναμφισβήτητα μεγάλης παρέμβασης στην ισορροπία του βυθού. Στα ιχθυαποθέματα αυτού του σημαντικού ψαρότοπου, από όπου αλιεύονται ετησίως περίπου πέντε τόνοι ψαριών.

Σίγουρα οι υπερβολές και οι υστερίες δε βοηθούν. Οι τοπικοί φορείς οφείλουν με υπευθυνότητα να μάθουν τι ακριβώς περιλαμβάνει ο σχεδιασμός και αναλόγως να αντιδράσουν. Όχι σώνει και καλά για να ακυρώσουν τη δημιουργία του αιολικού πάρκου, αλλά ενδεχομένως για να αλλάξουν -εάν τούτο είναι δυνατόν- εκείνα τα σημεία του σχεδιασμού, που επηρεάζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην αλιεία και στον τουρισμό.

Πάντως σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη επένδυση είναι καλή τροφή για σκέψη. Μα και για αναθεώρηση βεβαιοτήτων. Καλές και χρήσιμες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο εν τέλει αν αρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές μας ανάγκες δίχως την επιβάρυνση στο περιβάλλον, που συνεπάγεται η χρήση των συμβατικών μορφών ενέργειας. Πολύ περισσότερο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όντως συμβάλλουν όσο νομίζουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, εάν συνυπολογιστεί η σχέση απόδοσης και περιβαλλοντικού κόστους.

Με άλλα λόγια, κάθε ανθρώπινη παρέμβαση βλάπτει στον ένα ή στον άλλο βαθμό το περιβάλλον. Στόχος και υποχρέωσή μας είναι να αναζητούμε τις πλέον ανώδυνες περιβαλλοντικά επιλογές, που συγχρόνως είναι αποδοτικές. Ένα είναι βέβαιο. Ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου