Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Αφιλόξενη Ελλάδα

Η εταιρία Blindtype που ίδρυσαν δυο ξαδέλφια από την Ελλάδα, οι Κώστας Ελευθερίου και Πάνος Πετρόπουλος, εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Google. Τα δυο ελληνόπουλα έλυσαν το πρόβλημα που εμφάνιζαν οι οθόνες αφής των κινητών, την λεγόμενη "αρρώστια των χοντρών δακτύλων". To Blindtype είναι μια εφαρμογή η οποία υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που πληκτρολογούσαμε μέχρι σήμερα στα smartphones, προσφέροντας ταχύτητα, ακρίβεια και σχεδόν καθόλου λάθη. Η εφαρμογή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά είναι πολλά υποσχόμενη. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι είναι πολύ δύσκολο να πληκτρολογηθεί μια λέξη λάθος. Ο αλγόριθμος που ανακάλυψαν, μαντεύει με ακρίβεια το γράμμα που θέλει να πατήσει ο χρήστης, ακόμα και αν πατήσει δίπλα από αυτό. Αν για παράδειγμα πληκτρολογήσει τα γράμματα "vqsyrudik", αυτά θα εμφανίσουν "beautiful".

Το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό, από τους δύο Έλληνες. Πάντως, το λογισμικό T9, που διευκόλυνε τη δακτυλογράφηση κειμένων στα κινητά προηγούμενης τεχνολογίας, είχε πουληθεί το 1999 έναντι 350 εκατ. δολαρίων. Δεν ήταν η πρώτη τους επιτυχία. Προηγήθηκε μια άλλη εφαρμογή iSteam, μιας από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του iPhone, την οποία έχουν "κατεβάσει" περισσότερα από 3 εκατ. άτομα, σε όλο τον κόσμο, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από το λάτρη των νέων τεχνολογιών Γιώργο Παπανδρέου, που το ανέφερε στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ για να καταδείξει τη δυναμική της καινοτομίας.

Αυτό που παρέλειψε να αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ότι η εταιρία Blindtype ιδρύθηκε σε διάστημα 15 λεπτών στη Silicon Valey, με τη συμπλήρωση μιας απλής φόρμας μέσω Ιντερνετ γιατί τα δυο ξαδέλφια δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να αντιμετωπίσουν τον Μινώταυρο της ελληνικής γραφειοκρατίας. Σε τούτο τον κόσμο το μικρό, προτίμησαν εξαρχής να δραστηριοποιηθούν σε έδαφος ευνοϊκό για νέες επενδύσεις. Το iSteam δημιουργήθηκε στη Βρετανία. Το blindtype στη Silicon Valey. Η Ελλάδα της μιζέριας, δέσμια της γραφειοκρατίας, ήταν και παραμένει αφιλόξενη σε νέες ιδέες και επενδύσεις.

Στα λόγια, οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων ενθάρρυναν τους νέους να επενδύσουν, να καινοτομήσουν, να τολμήσουν. Ορκίζονταν στην Ελλάδα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Στην πράξη, η Ελλάδα ήταν και παραμένει αφιλόξενη για νέους τολμηρούς επενδυτές.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου