Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σύμβολο εγκαταλελειμμένο

Αν δεν καυγάδιζαν η 55χρονη με τον 38χρονο Βούλγαρο και δεν έφτανε η γυναίκα στο σημείο να καταγγείλει εαυτήν και αλλήλους στους εμβρόντητους αστυνομικούς των Λιμεναρίων την κλοπή των φύλλων χαλκού της οροφής από το "Παλάτι" ουδείς θα αντιλαμβανόταν τι είχε συμβεί. Μα και όταν κάποια στιγμή θα γινόταν αντιληπτό ότι κάποιοι κατεργαραίοι έγδυσαν την οροφή του ταλαιπωρημένου από τη χρόνια εγκατάλειψη κτιρίου δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά. Οι διαδικασίες ήταν και παραμένουν χρονοβόρες. Απαιτείται εκπόνηση μελέτης, έγκριση κονδυλίων, υλοποίηση προγραμμάτων και ούτω καθεξής.

Αλήθεια όμως, τα ουκ ολίγα κονδύλια που διατέθηκαν για το "Παλατάκι" τις δυο τελευταίες δεκαετίες τι απόγιναν; Ποιο το αποτέλεσμα εν τέλει; Καταρχήν, υπάρχει ακόμα το κτίριο θα μπορούσε δικαιολογημένα να πει κανείς. Το "Παλατάκι", αυτό το ξεχωριστό βιομηχανικό μνημείο που στις αρχές του 20ου αιώνα στέγασε τα γραφεία της διοίκησης της εταιρίας, που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία βωξίτη, υπάρχει ακόμα. Στέκεται εκεί στο λόφο έξω από τα Λιμενάρια, παραμένοντας το διαχρονικό σύμβολο του χωριού και του νησιού. Αυτό που επίσης δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια ήταν πως ετούτο το ξεχωριστό κτίριο ήταν και παραμένει εγκαταλελειμμένο. Ένα σύμβολο σε αχρησία και γι' αυτό έρμαιο των φτωχοδιάβολων, που κατά καιρούς το κουρσεύουν για λίγα φύλλα χαλκού.

Οι ευθύνες των διοικούντων την κοινότητα Λιμεναρίων τα χρόνια πριν τον Καλλικράτη και των διοικούντων το δήμο Θάσου από το 1998 μέχρι σήμερα προφανής και αυταπόδεικτες. Μνημεία σαν το "Παλατάκι" ούτε μουσεία γίνονται, ούτε μένουν σκιάχτρα αλλοτινών ένδοξων εποχών. Αναστηλώνονται προκειμένου να φιλοξενήσουν σύγχρονες χρήσεις. Να αποκτήσουν και πάλι ζωή. Αντί για ένα εμβληματικό, μα άχρηστο, κτίριο, το "Παλατάκι" πρέπει να γίνει οργανικό μέρος των Λιμεναρίων. Μόνο έτσι μπορεί αποτελεσματικά να προστατευτεί από το χρόνο. Μόνο έτσι του αξίζει εν τέλει.

Όλα αυτά τα χρόνια οι ταγοί του τόπου δεν τόλμησαν. Αρκέστηκαν στη διεκδίκηση κονδυλίων για εργασίες επισκευής ενός κτιρίου, που ήταν και παραμένει σε αχρησία. Μόνο που τα περιθώρια κάποια στιγμή εξαντλούνται. Το "Παλατάκι" σκιάχτρο δεν έχει μέλλον.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου