Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Κινέζοι τουρίστες

"Αυτοί ρε θα μας τρελάνουν. Δε φτάνει που έχουν καταστρέψει τη χώρα, τώρα μας υπόσχονται Κινέζους τουρίστες. Έχει και το δούλεμα τα όριά του", μού είπε έξω φρενών. Μόλις είχε δει σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας-Κίνας διανθισμένες με τις κλασσικές δηλώσεις των επισήμων και οργίστηκε για πολλοστή φορά. Όχι άδικα. Κουράστηκε να ακούει κούφια λόγια από αυτούς που κυβερνούν ετούτο τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν αντέχει άλλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Έχει συνειδητοποιήσει ότι κατοικεί σε μια χώρα, που ουσιαστικά δεν υφίσταται ως συντεταγμένη Πολιτεία. Σε ένα κράτος, κουρσεμένο από τα λαμόγια και τα τρωκτικά, που είτε ανελίσσονται στην κομματική ιεραρχία, είτε διαπλέκονται με αυτήν. Διαπιστώνει συχνά πυκνά τους αλλεπάλληλους θριάμβους των ηλιθίων σε όλο το μήκος και πλάτος της πολιτικής ζωής. Μπούχτισε πια. Ευκολίες του τύπου "Κινέζοι τουρίστες" που εκτοξεύονται ανέξοδα από άδεια κουστούμια όχι μόνο δεν του λένε τίποτα, αλλά τον θυμώνουν ακόμα περισσότερα.

Μόνο, που εν προκειμένω, παρά τη δικαιότατη οργή του και την απολύτως δικαιολογημένη δυσπιστία του για τους ηλιθίους που πρωταγωνιστούν στο δημόσιο βίο, ευκαιρία υπάρχει και μάλιστα τόσο μεγάλη που δε χωρά στο μυαλό μας. Ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων της αχανούς χώρας, που αισίως αριθμεί 1.337.722.000 κατοίκους να θελήσει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα αρκεί για να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα. Οι Κινέζοι είναι το 20% των κατοίκων αυτού του μικρού πλανήτη. Επιπλέον, είναι λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού, του μοναδικού στον κόσμο που θεωρούν ισάξιο του δικού τους. Οι συμφωνίες αυτές μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας εποχής για το εμπόριο και τον τουρισμό. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε την εξέλιξη του εγχειρήματος από την κεντρική κυβέρνηση. Οι νέοι "καλλικρατικοί" δήμοι μπορούν να επωφεληθούν, μα και να προηγηθούν. Να συνάψουν συμφωνίες και να φροντίσουν ώστε οι φράσεις "Κινέζοι τουρίστες" ή "εμπορικές συναλλαγές με την αχανή αγορά της Κίνας" να μην ηχούν ως ανέκδοτο ή ως φούμαρο προεκλογικό.

Μα πού να ελπίσει κανείς όταν η προεκλογική κίνηση στον τουριστικό δήμο Θάσου τείνει να ξεπέσει σε μια άγονη αντιπαράθεση βορείων και νοτίων; Μια αντιπαράθεση, που έχει πάρει σάρκα και οστά εξαιτίας της προκλητικής ανικανότητας της δημοτικής Αρχής, που είτε δεν μπόρεσε, είτε αδιαφόρησε να ξεκινήσει το απολύτως απαραίτητο έργο του βιολογικού καθαρισμού σε Ποτό-Λιμενάρια; Ή να δημιουργήσει ένα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Νότιας Θάσου;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου