Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Όλα παίζονται

Επιχειρώντας μια σύνοψη των δημοσκοπήσεων για τον δήμο Καβάλας που είδαν το φως της δημοσιότητας, το συμπέρασμα που αβίαστα εξάγεται είναι πως πρόκειται για αναμέτρηση που δεν προσφέρεται για στοιχήματα. Όλα παίζονται.

Ο Σιμιτσής ήταν και παραμένει ο δήμαρχος της πρώτης τετραετίας, που διεκδικεί την επανεκλογή του και έχει υπέρ του την παράδοση. Υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τούτο έχει δυο όψεις. Κινδυνεύει να εισπράξει ένα μεγάλο μέρος της απολύτως δικαιολογημένης και γενικευμένης δυσαρέσκειας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Από την άλλη, είναι ο υποψήφιος που υποστηρίζει το κόμμα, που παρά τα προβλήματά του, διατηρεί δίχως αντίπαλο την πολιτική ηγεμονία σε ένα ρευστό σε κάθε περίπτωση πολιτικό σκηνικό. Ήταν και παραμένει το φαβορί της κούρσας, αλλά μένει να το αποδείξει.

Από την άλλη, ο Θόδωρος Καλλιοντζής έχει πείσει για την αποτελεσματικότητά του στην άσκηση διοίκησης. Ο έμπειρος εκλογικός μηχανισμός της Νομαρχίας φαίνεται ότι λειτουργεί στην εντέλεια και στον δήμο και δείχνει ικανός να ξεπεράσει και την εικόνα αποσύνθεσης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την σε κάθε περίπτωση ισχυρή υποψηφιότητα του Στάθη Εριφυλλίδη, που ναι μεν στηρίζεται μόνο από το ΛΑΟΣ, αλλά στην πράξη εκπροσωπεί ένα σημαντικό τμήμα της βάσης και του στελεχιακού δυναμικού της τοπικής Ν.Δ., που επιμένει να συμπορεύεται μαζί του, παρά το γεγονός ότι το χρίσμα δόθηκε στον Καλλιοντζή. Αλλά ο Καλλιοντζής υποστηρίζεται από ένα κόμμα, η εκλογική δυναμική του οποίου κυμαίνεται στα επίπεδα του ΦΠΑ και τούτο δεν μπορεί παρά να παίξει το ρόλο του.

Ο Στάθης Εριφυλλίδης από την πλευρά του συνεχίζει να οργώνει το νέο δήμο, πιστεύοντας ακράδαντα ότι μπορεί να περάσει στο δεύτερο γύρο. Δεν είναι εύκολο. Ούτε όμως εύκολα αντιμετωπίζεται ένας δήμαρχος δύο τετραετιών. Χθες δήλωσε πρώτος στις "μυστικές δημοσκοπήσεις".

Η πόλωση δεν δείχνει να ευνοεί τους Βασίλη Λιόγκα και Αρη Βέρρο, που όμως έχουν τους δικούς τους λόγους να αισιοδοξούν ότι μπορούν να καρπωθούν ένα μεγάλο μέρος της φθοράς του δικομματισμού μα και της φθοράς, που συνεπάγεται η άσκηση εξουσίας από τους Σιμιτσή-Καλλιοντζή. Αρκεί να κάνουν σαφώς πιο αισθητή την παρουσία τους και να πείσουν ότι είναι ικανοί για την ανατροπή.

Εν κατακλείδι, όλα φαντάζουν και είναι πιθανά, ιδίως αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση περί την κατακόρυφη αύξηση της αποχής τη δεύτερη Κυριακή, όταν θα εκλείπει η "υποχρέωση" υπερψήφισης φίλων και συγγενών. Ίδωμεν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου