Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πολιτική της πλάκας

Όχι. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου έσκυψε και σήκωσε το γάντι που του έριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δίνοντας χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική του μνημονίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Γυμνασμένο παληκάρι είναι, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι του είναι σε καλή κατάσταση, οπότε λογικά δεν κινδυνεύει από κάνα λουμπάγκο. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον με ευθύνη του συνόλου του πολιτικού συστήματος, με μοναδική τιμητική εξαίρεση τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη που επιμένει ότι οι εκλογές αφορούν κατά κύριο λόγο την αυτοδιοίκηση, η πολιτική απαξιώνεται περαιτέρω στη συνείδηση κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Το πρόβλημα είναι ότι οδηγούμαστε σε μιαν αναμέτρηση τυφλή και εν τέλει πέρα για πέρα απολίτικη.

Διότι πολιτική δεν είναι να αραδιάζεις τσιτάτα και τηλεοπτικές ατάκες που να γράφουν στο γυαλί, αλλά να καταθέτεις προτάσεις και ιδέες με στόχο την επίλυση πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων, που αφορούν τους πολίτες. Αυτές οι πολύ συγκεκριμένες προτάσεις δεν μπορεί παρά να καθορίζονται από το χαρακτήρα της εκάστοτε αναμέτρησης. Να είναι διαφορετικές όταν αφορούν τη διακυβέρνηση της χώρας και διαφορετικές όταν αφορούν το νέο δήμο Παγγαίου για παράδειγμα. Όχι πως και πάλι δεν παίζουν ρόλο οι πολιτικές αντιλήψεις κάθε παράταξης, αλλά με την έννοια της συνολικότερης αντίληψης για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ανάπτυξη και όχι με βάση την τοποθέτησή τους σε ζητήματα εθνικής οικονομικής πολιτικής.

Βεβαίως, πολιτική εν κενώ δε γίνεται. Μοιραία, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργήσει η πολιτική του μνημονίου, επηρεάζει. Άλλο αυτό όμως και άλλο να καλείται ο Καβαλιώτης να επιλέξει την επόμενη δημοτική Αρχή με κύριο κριτήριο το μνημόνιο. Είναι παράλογο και ως τέτοιο απολίτικο, για όποιον αντιλαμβάνεται την πολιτική ως επεξεργασμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση προβλημάτων και όχι ως πολιτικές "παπαριές" του συρμού.

Θα ήταν τελείως διαφορετικό αν ο Παπανδρέου και οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδιναν αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση στην αχανή περιφέρεια Αττικής, με άλλα λόγια στη μισή Ελλάδα, όπου η ψήφος θα είναι μοιραία πολιτική με τη γενικότερη έννοια και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται καταλυτικά από γενικότερες πολιτικές επιλογές, όπως η πολιτική του μνημονίου.

Μα δεν το λένε. Ισως γιατί δεν είναι καν σε θέση να το αντιληφθούν. Ισως απλά γιατί δεν τους συμφέρει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου