Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ατσαλάκωτος πληθωρισμός

Ηταν βουτηγμένος στους λογαριασμούς. Τακτοποιούσε κάτι "φρέσκα" τιμολόγια και μονολογούσε. Κάποια στιγμή έβγαλε τα γυαλιά και είπε:

- Η τελευταία παραγγελία ήταν 22 Σεπτεμβρίου. Έναν μήνα αργότερα, τα 6 στα 8 τιμολόγια είναι προσαυξημένα. Τι να κάνω; Πώς να βάλω αυξήσεις; Κι ύστερα θα αρχίσουν τις θεωρίες οι ατσαλάκωτοι για πληθωρισμό.

Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε περιθώριο να επιβάλλει τις αυξήσεις κάθε παραγγελίας. Κάποια στιγμή κάνει αναπόφευκτα κάποιες αυξήσεις, αλλά τις περισσότερες τις απορροφά. Όπως οι περισσότεροι. Με άλλα λόγια βάζει από την τσέπη του για να κρατηθεί σε τούτους τους δύσκολους καιρούς στην αγορά. Ξέρει καλά ότι δε γίνεται αλλιώς. Μα τρελαίνεται κάθε φορά που βλέπει τους ατσαλάκωτους πολιτικούς του σωλήνα που μας κυβερνούν να βγαίνουν και να πουλούν θεωρίες εκ του ασφαλούς για την υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξει ο εμπορικός κόσμος. Εξάλλου, δεν απορροφά τις αυξήσεις γιατί έτσι του είπαν αυτοί οι άκαπνοι χαρτογιακάδες των υπουργείων, που δεν ξέρουν τι εστί διαχείριση περιπτέρου. Ό,τι κάνει του το επιβάλλουν η συνείδησή του και οι συνθήκες. Ξέρει καλά ότι οι πελάτες του τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Ότι αν κάποια στιγμή νομίσουν ότι μπήκε και αυτός στο χορό της κερδοσκοπίας θα τον διαγράψουν.

Ξέρει επίσης πολύ καλά ότι σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

- Ελέγξτε τα πολυκαταστήματα, προτείνει, και δείτε τις διαφορές στις τιμές των ίδιων προϊόντων από βδομάδα σε βδομάδα και από μήνα σε μήνα. Θα εκπλαγείτε. Αλλά εδώ το μαγαζί είναι μικρό και κάθε αύξηση φαίνεται. Πονάει.

Ξανάσκυψε στα χαρτιά του. Δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στα προϊόντα που εμπορεύεται. Είναι ο κύκλος εργασιών, που ολοένα λιγοστεύει, οι αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας του μαγαζιού. Η ΔΕΗ, το τηλέφωνο, τα δημοτικά τέλη. Σα να μην έφταναν όλα τούτα έχει και τα προεκλογικά μπουλούκια, που μπαινοβγαίνουν στα καταστήματα για να μοιράσουν κάρτες, φυλλάδια και ανέξοδες υποσχέσεις. Πολλούς θέλει να καταχεριάσει, μα δεν το κάνει. Είναι το μαγαζί, που δεν του επιτρέπει να εκφραστεί κατά πώς θα 'θελε.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου