Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ο θυμός περπατά στους δρόμους

Η απέλπιδα προσπάθεια των υποψηφίων να πείσουν για την εντιμότητα των προθέσεων και την ικανότητά τους στο διοικείν και η δυσπιστία των πολιτών δεν είναι πρωτοφανή. Κάθε άλλο. Είναι συστατικά στοιχεία κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό που πιθανότατα είναι πρωτοφανές είναι το μέγεθος της αποστροφής των πολιτών από την πολιτική. Ο θυμός για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των πολιτικών, που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και στα νύχια των αρπακτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεχειλίζει. Περπατά στους δρόμους και στα καφέ με τα μανιτάρια κόντρα στην αντικαπνιστική υστερία. Αντάμα με την απόγνωση λόγω ανεργίας και περικοπών. Εισοδημάτων και ελπίδων. Αυτό είναι βέβαιο. Κατ' επέκταση είναι πολύ πιθανό να εκφραστεί με ανεπανάληπτη αποχή ιδίως στο δεύτερο γύρο, όταν δεν θα υπάρχει λόγος υπερψήφισης φίλων και συγγενών. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα. Οι εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος, που είναι λογικό να χρεωθούν μέρος έστω της φθοράς για την πολιτικής της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση; Ή οι εκλεκτοί της "μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης", που πια ούτε φιλελεύθερη είναι, ούτε μεγάλη; Κυριακή, κοντή γιορτή.

Επιχειρώντας μια σύνοψη των όσων έχουν μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο νομού, μπορεί κανείς να πει πως σε επίπεδο δήμου Καβάλας η μετωπική αντιπαράθεση των Κωστή Σιμιτσή και Θόδωρου Καλλιοντζή στερεί ζωτικό χώρο για τους υπόλοιπους υποψηφίους και καθιστά το έργο τους ακόμα δυσκολότερο. Στο Παγγαίο, ναι μεν οι συσχετισμοί ευνοούν τους υποψηφίους που στηρίζονται από τη συντηρητική παράταξη, αλλά η ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ των Γιάννη Φιλόσογλου και Χαράλαμπου Χρυσανίδη, λειτουργεί υπέρ του Βασίλη Ξουλόγη, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να κάνει την ανατροπή στη δεύτερη Κυριακή. Στο Νέστο, ο Σάββας Μιχαηλίδης παραμένει το φαβορί της κούρσας, ενώ στη Θάσο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Της επανεκλογής του Λευτέρη Μερέση συμπεριλαμβανομένης, αν και φαίνεται πολύ δύσκολο.

Σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών ξεχωρίζει μέχρι σήμερα η δέσμευση του Αρη Γιαννακίδη της "Κοινωνικής Συμμαχίας" περί την εξίσωση των κινήτρων σε όλη την Περιφέρεια. Μένει να αποδειχθεί εάν υπάρχουν ακόμα ψηφοφόροι, που να πείθονται από τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις των υποψηφίων λίγους μόνο μήνες μετά την επαναλαμβανόμενη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου πως "λεφτά υπάρχουν".

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου