Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Προκλητικά ανίκανοι

Μπορεί να είναι απλώς ανίκανοι. Άσχετοι με την πολιτική. Παντελώς ανυποψίαστοι για τις δυνατότητες, μα και τις απαιτήσεις, των νέων Περιφερειών. Μα ό,τι και να συμβαίνει τελικά οφείλουν έστω και στο παρά πέντε να βγουν και να αρθρώσουν λόγο πολιτικό. Συγκροτημένο. Οι σκόρπιες υποσχέσεις περί τη δημιουργία Εφετείου στην Καβάλα, την αυτονόητη εξομοίωση των κινήτρων σε όλη την Περιφέρεια και τη δημιουργία της απαραίτητης για την ανάπτυξη υποδομής μπορεί να δείχνουν καλές προθέσεις, αλλά δεν αρκούν. Η νέα εποχή χρειάζεται σχέδιο συγκεκριμένο με αρχή, μέση και τέλος. Χρειάζεται αναπτυξιακό μπούσουλα, προσανατολισμένο έτσι που να μην έρχεται σε αντίθεση με το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος και για λόγους αρχής, μα και για λόγους αναπτυξιακούς. Τουριστική ανάπτυξη με περιβάλλον υποβαθμισμένο δε νοείται και στην περιφέρεια υπάρχουν περιοχές όπου ο τουρισμός είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας όπως η Θάσος.

Μα δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Είναι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, τα οικοσυστήματα του Εβρου και του Νέστου, ο ορεινός όγκος και η αναγκαιότητα υπέρβασης του γραφειοκρατικού κυκεώνα, που αποθαρρύνει την εφαρμογή κάθε ρηξικέλευθης επιχειρηματικής ιδέας. Δεν είναι μόνο η περίπτωση των δυο εξαδέλφων από την Ελλάδα, που απέφυγαν συνειδητά το λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας, ίδρυσαν εταιρεία μέσω Ιντερνετ σε 15 λεπτά στη Silicon Valey, η οποία εξαγοράστηκε από την Google. Υπάρχει σημαντικό ανεκμετάλλευτο επιστημονικό δυναμικό, που υπό προϋποθέσεις μπορεί είτε να στραφεί στο επιχειρείν, είτε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ιδιώτες ικανούς να δημιουργήσουν επιχειρήσεις ικανές να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό. Αρκεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Το κατάλληλο περιβάλλον. Αρκεί να είναι λυμένα τα βασικά, προκειμένου να αποφασίσουν ότι η δική μας περιοχή προσφέρεται για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Δεν είναι εύκολα όλα τούτα στη γελοία ελληνική πραγματικότητα. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, με αυτό που πρόκειται να συμβεί από τη νέα χρονιά με τις υπηρεσίες των νομαρχιών και τους έμπειρους υπαλλήλους τους να αναζητούν το νέο τους ρόλο στις περιφέρειες και τους μεγάλους καλλικρατικούς δήμους.

Η κυβέρνηση, προκλητικά ανίκανη να φέρει σε πέρας το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης που η ίδια προωθεί, δεν έχει προνοήσει για τα βασικά. Αυτό είναι που κάνει το ρόλο των νέων αρχόντων της αυτοδιοίκησης σε δήμους και περιφέρειας ακόμα πιο σημαντικό.

Αρκεί να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ευθύνης τους. Όπως και οι ψηφοφόροι το δικό τους.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου