Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Έργα

Να κι ένα πραγματικά μεγάλο έργο που σχεδιάζει ο δήμος Καβάλας. Ένας πεζόδρομος από την Καλαμίτσα ως τον Μπάτη για να μπορούν να ασκούνται οι Καβαλιώτες. Πεζόδρομος φαρδύς και περιποιημένος δίχως εμπόδια, σαν τους ντεμέκ πεζόδρομους του κέντρου, που θα διευκολύνει τους πολλούς Καβαλιώτες που πεζοπορούν συχνά είτε με συνταγή γιατρού, είτε άνευ. Μπορεί ετούτο το έργο να μην αποτελεί απάντηση στην κρίση και την ανεργία που καλπάζει. Ούτε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να πούμε ένα μεγαλοπρεπές άι σιχτίρ στους νεοφιλελεύθερους κόρακες τύπου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που ξεσαλωμένοι πλέον, αναμιγνύονται ευθέως στα εσωτερικά μας ζητήματα απαιτώντας να υπερψηφιστούν στις επόμενες εκλογές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εάν επιθυμούμε συνέχιση της βοήθειας. Δίνει όμως την αφορμή σε όλους συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους να επανακαθορίσουν τι είναι μεγάλο και τι μικρό έργο στην αυτοδιοίκηση. Αρκετά με τις προεκλογικές πομφόλυγες των υποψηφίων δημάρχων, που προεκλογικά δηλώνουν πανέτοιμοι να αλλάξουν τα πάντα και μετεκλογικά μεταθέτουν τις ευθύνες τους στη γραφειοκρατία, στο κράτος των Αθηνών ή στα καπρίτσια του καιρού.


Οι οργανισμοί της αυτοδιοίκησης μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα της οικονομίας, παρά μόνον να διευκολύνουν όσο και όποτε μπορούν την έλευση επενδυτών στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού, αλλά σίγουρα μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Να δημιουργήσουν πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους για να περπατούν ανεμπόδιστα οι πεζοί. Να κάνουν τα κέντρα των πόλεων προσβάσιμα στους ανάπηρους. Να δώσουν έμφαση στους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης των υλικών, για την οποία παρεμπιπτόντως στην Καβάλα έχουν σταματήσει ακόμα και οι σχεδιασμοί επί χάρτου. Να συντηρούν και όχι να παρατούν θεσμούς όπως το Cosmopolis, που τόσο έχει λείψει και από την πόλη και από τους επαγγελματίες της Παναγίας.

Ο πεζόδρομος αυτός πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και μάλιστα να αποτελέσει τον μπούσουλα για τη δημιουργία ενός δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων τόσο απαραίτητων σε τούτη την πόλη. Ορθώς ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης σχεδιάζει από τώρα την επέκτασή του μέχρι το Παληό, αλλά το σημαντικότερο είναι η επίσπευση των εργασιών. Να γίνει. Να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να μη μείνει στη μέση όπως για παράδειγμα εκείνο το παρκάκι στο Σούγιελο, που θαρρείς πως στοίχειωσε.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου