Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ιδού η διέξοδος

Δεν θα μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε τη Γερμανία στη βαριά βιομηχανία. Είναι πολύ αργά για να προλάβουμε τη Φινλανδία στην κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Ιταλία και Γαλλία έχουν παράδοση στην κατασκευή αυτοκινήτων. Τα πλεονεκτήματά μας είναι συγκεκριμένα: Ο τουρισμός, η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων λόγω κλίματος και εδαφών και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι εκεί έξω και μας καλούν να τις εκμεταλλευτούμε. Δεν είναι δυνατόν να προηγούνται Γερμανία και Ολλανδία στα φωτοβολταϊκά και μεις να το θεωρούμε φυσιολογικό και να εισάγουμε αβέρτα. Δεν γίνεται. Ό,τι τελικά και να συμβεί είτε χρεοκοπήσουμε, είτε όχι, το στοίχημα της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί στη βάση της πραγματικής οικονομίας. Στην παραγωγή, που πρέπει να υπερβαίνει την κατανάλωση σε κάθε υγιή οικονομία. Στην αλλαγή του ισοζυγίου εξαγωγών-εισαγωγών, που πρέπει να γίνει θετικό.

Απτό παράδειγμα των δυνατοτήτων, αλλά και των προβλημάτων της εθνικής οικονομίας είναι η αδυναμία των Ελλήνων παραγωγών, μεταξύ των οποίων και Καβαλιώτες, να ανταποκριθούν στη ζήτηση σουλτανίνας από μεγάλες αλυσίδες γνωστών ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ. Στη διεθνή έκθεση Fruit Logistica, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο, αυτοί οι μεγάλοι παίκτες στον τομέα της κατανάλωσης ζήτησαν από τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς αύξηση της παραγωγής κατά 50%, αλλά τούτο δεν είναι δυνατόν γιατί υπερβαίνει τις δυνατότητές μας. «Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το μεγάλο ποσοστό, εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού Κώστας Παπαμερής. Συμφωνήσαμε και υπογράψαμε, όσον αφορά την περιοχή μας, για 20% αύξηση της παραγωγής με τοποθέτηση τριών γραμμών παραγωγής και συσκευασίας στην εταιρία «ΑΛΚΥΩΝ ΑΕ» με τις τρεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο». Εξηγώντας τους λόγους της αδυναμίας αύξησης της παραγωγής στα επιθυμητά επίπεδα, ο κ. Παπαμερής εξηγεί: «Δεν υπάρχει η δυνατότητα για πάνω από 30 μέρες. Είναι προϊόν ημέρας. Δεν είναι όπως το ακτινίδιο. Από την κοπή, σε τρεις ημέρες πρέπει να έχει συσκευαστεί. Να έχει γίνει δηλαδή η πρόψυξη του, η συντήρηση του και να φύγει».

Το ερώτημα είναι γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα. Γιατί σε τούτη τη χώρα να μην υπάρχει εκείνος ο υψηλός βαθμός εξειδίκευσης στον τομέα της συντήρησης και συσκευασίας των αγροτικών προϊόντων που να επιτρέπει αυτό που σήμερα φαντάζει και είναι αδύνατο. Ιδού η διέξοδος. Ιδού οι προκλήσεις του μέλλοντος, που θα κρίνουν τη μοίρα ετούτου του τόπου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου