Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ραγιάδες και κοτσαμπάσηδες

Η διευκρίνιση της αντιδημάρχου Παγγαίου Μαρίας Τσίλογλου ότι οι δήμοι δεν δίνουν μόρια για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας καταδεικνύει εμφαντικά το άλυτο πρόβλημα του βολέματος ημετέρων από τους πολιτικούς ταγούς όλων των επιπέδων. Βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών, κομματαρχών και πάει λέγοντας. Αυτό το φαινόμενο ραγιαδισμού και κοτσαμπασισμού που ακόμα επιβιώνει εν Ελλάδι στον 21ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πολλά βαρίδια που επιβάλλεται να αποτινάξουμε μια για πάντα. Οι προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπισή του και επί Νέας Δημοκρατίας με τον διαγωνισμό που είχε αποφασίσει και υλοποιήσει ο Μιλτιάδης Εβερτ και επί ΠΑΣΟΚ με τη μεγάλη τομή του νόμου Πεπονή υπονομεύτηκαν εκ των έσω από την πρώτη στιγμή. Όχι μόνο με το βόλεμα ημετέρων από παράθυρα και φεγγίτες, παρακάμπτοντας συστηματικά το ΑΣΕΠ και τον νόμο Πεπονή. Μα και με τη διαιώνιση του φαινομένου όπου μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η μείωση των διαθέσιμων θέσεων στον ξεχειλωμένο, υπερφορτωμένο και χρεοκοπημένο δημόσιο τομέα δεν πτόησε τους πολιτικούς του διπολισμού, που άρχισαν να βολεύουν κόσμο παντού: Σε δίμηνα, τρίμηνα, τετράμηνα, σε δήμους, σούπερ μάρκετ, βιοτεχνίες. Παντού. Το δέλεαρ πλέον μπορεί να μην ήταν σοβαρό, αφού πια δεν απόμειναν αναπηρικές συντάξεις για να μοιράσουν σε υγιή κοπρόσκυλα, ούτε θέσεις στον δημόσιο τομέα που να προσφέρουν εξασφάλιση για μια ζωή με ένα καλό εισόδημα εν αντιθέσει με την αθλιότητα των μισθών και των συνθηκών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ο νόμος της αδράνειας διατήρησε το αλισβερίσι αμείωτο. Ετσι, οι μεν προσκυνημένοι ραγιάδες ή απλώς απελπισμένοι άνθρωποι που γαλουχήθηκαν με το πρότυπο του βολεμένου καπάτσου, που τα κατάφερε μια χαρά συνέχισαν να σπεύδουν σωρηδόν στα γραφεία των πολιτευτών και οι πολιτευτές απτόητοι να μοιράζουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

Το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, αυτή η παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του, που προσφέρει ένα μηνιάτικο των 625 ευρώ για 5 μήνες δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το αλισβερίσι. Τα πολιτευτάκια που είναι βέβαια, ενώ η χώρα καταρρέει, ότι κύρια δουλειά τους είναι το βόλεμα όσων περισσότερων γίνεται με στόχο την επανεκλογή τους άρχισαν να διαδίδουν δεξιά κι αριστερά πως έχουν άκρες σε αυτό το πρόγραμμα. «Κάνε κανονικά την αίτηση κι άστο πάνω μου», λένε στους απελπισμένους ανέργους, που προ του απολύτου αδιεξόδου, διαιωνίζουν με τη στάση τους τον ίδιο φαύλο κύκλο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου