Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ελπίδα

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο φιλόδοξος στόχος της «Δημωφέλειας» για ανάδειξη των λασπόλουτρων Κρηνίδων θα επιτευχθεί. Ο σχεδιασμός για την ανάδειξη και του ιαματικού νερού της περιοχής παράλληλα με τη λάσπη κινείται αναμφιβόλως προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά από τη θεωρία μέχρι την πράξη μεσολαβεί ένας ωκεανός κινήσεων, πρωτοβουλιών, αποφάσεων που εν τέλει συμβάλλουν στην επιτυχία ή αποτυχία ενός εγχειρήματος. Στα μείον του εγχειρήματος μπορεί κανείς να συνυπολογίσει το αρνητικότατο οικονομικό κλίμα που κυριαρχεί και φέρνει πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια ακόμα και στα πιο καλά καταστρωμένα σχέδια. Στα υπέρ είναι το γεγονός ότι πια δεν πάει άλλο. Άπαντες, ακόμα και οι τροϊκανοί, αντιλαμβάνονται ότι η σκληρή μονεταριστική πολιτική που ακολουθείται οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, που όχι μόνο δεν θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην υπέρβαση της κρίσης, αλλά θα τη φέρει νομοτελειακά και στην αυλή της Γερμανίας. Αλλά τότε θα είναι ίσως αργά και για δάκρυα και για πρωτοβουλίες για μια καινούργια αρχή. Άρα, εφόσον η «Δημωφέλεια» κινηθεί σωστά και μεθοδικά, το επενδυτικό σχέδιο που έχει στα σκαριά μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να υποστηριχθεί με κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής.

Ό,τι όμως και να συμβεί τελικά, είτε πετύχει, είτε όχι ο σχεδιασμός της «Δημωφέλειας» κομίζει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στον δημόσιο διάλογο. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Έτσι είναι. Παρά την καταχνιά στην οποία έχουν βυθίσει ετούτο τον ευλογημένο τόπο χρεοκοπημένες πολιτικές ηγεσίες. Παρά τα φτιαγμένα με ευρωπαϊκά κονδύλια κουφάρια που είναι διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια ελλείψει ενός στοιχειώδους αναπτυξιακού σχεδιασμού, η ανάπτυξη είναι εφικτή σε πολλούς τομείς. Αρκεί να υπάρχει έμπνευση, φαντασία και σχέδιο. Φτάνει πια με τις δοκιμασμένες συνταγές αποτυχίας τύπου «πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής» που ρημάζουν εγκαταλελειμμένα δείχνοντας το μέγεθος της ανικανότητας όσων τα υλοποίησαν αδιαφορώντας για τη χρήση τους.

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι παρεμβάσεις με αρχή, μέση και τέλος. Παρεμβάσεις που να είναι ενταγμένες στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού και να δημιουργούν ανάπτυξη. Θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο της «Δημωφέλειας» τα διαθέτει αυτά τα στοιχεία. Δεν «πρωτοτυπεί» για λόγους εντυπώσεων. Ο στόχος είναι η αύξηση της υφιστάμενης κίνησης. Ο πολλαπλασιασμός των επισκεπτών των λουτρών, που εφόσον επιτευχθεί θα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Θα τονώσει στην πράξη την τοπική οικονομία.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου