Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Στρατηγικό καψώνι

Δυο έφεδροι συνελήφθησαν προ ημερών με κάτι ελάχιστα γραμμάρια χασίς στην κατοχή τους. Τιμωρήθηκαν. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό, δεδομένου ότι ο στρατός έχει κανονισμούς τους οποίους παρέβησαν. Το πρόβλημα είναι ότι ο διοικητής της μονάδας XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας που εδρεύει στην Καβάλα αντί να φροντίσει να τους συμβουλέψει για το ατόπημά τους και να τους τιμωρήσει σιωπηρά όπως άλλωστε προβλέπει ο κανονισμός, τους έβγαλε στην αναφορά και τους εξευτέλισε ενώπιον όλων των συναδέλφων τους. Όχι για να τους συνετίσει. Αλλά για να τους καταρρακώσει. Να τους ποδοπατήσει με τις καλογυαλισμένες του αρβύλες και να τους στείλει να εκτίσουν την ποινή τους ταπεινωμένοι. Έχοντας νιώσει στο μεδούλι τους τι εστί Ελληνικός Στρατός.

Μόνο που αυτός είναι ο Ελληνικός Στρατός όπως τον αντιλαμβάνεται ο εν λόγω διοικητής και αρκετοί άλλοι που δυστυχώς ακόμα είτε υπηρετούν στο στράτευμα είτε συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες. Ο Ελληνικός Στρατός όπως τον αντιλαμβάνεται στον 21ο αιώνα η πλειοψηφία των λογικών πολιτών δεν τσαλαπατά, δεν εξοντώνει, δεν καταρρακώνει συνειδήσεις και προσωπικότητες. Ο Ελληνικός Στρατός εκπαιδεύει αλλά και νουθετεί συνάμα τους νέους που υπηρετούν στις τάξεις του. Οι δύο φαντάροι έσφαλαν αναμφιβόλως και δεδομένης της πειθαρχίας που υπάρχει στον στρατό έπρεπε να τιμωρηθούν. Έτσι λειτουργεί ένας στρατός. Αλλά σιωπηρά. Δίχως να το αντιληφθεί –αν είναι δυνατόν- ουδείς άλλος.

Δεδομένου ότι διανύουμε αισίως το σωτήριον έτος 2012 και πια ο Ελληνικός Στρατός, αλλά και όλα τα Σώματα Ασφαλείας έχουν αποτινάξει από πάνω τους και το τελευταίο ίχνος σκόνης από άλλες σκοτεινές εποχές, η τιμωρία του διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας πρέπει να είναι παραδειγματική. Όχι για να αντιληφθεί το μέγεθος του ολισθήματός του. Ίσως είναι αργά να αλλάξει αντιλήψεις και απόψεις. Αλλά για να σταλεί ένα εμφαντικό μήνυμα σε όλους τους στρατιωτικούς που είναι πια καιρός να αντιληφθούν ότι ο ρόλος τους δεν είναι μόνο να διατάζουν και να εκπαιδεύουν τους νεαρούς φαντάρους. Μα και να τους νουθετούν. Να τους συμβουλεύουν. Να τους προστατεύουν από τις κακοτοπιές με το αίσθημα ευθύνης που επιβάλλει και η ηλικία τους και το αξίωμα που φέρουν.

Ο Ελληνικός Στρατός δεν μπορεί να βρίσκεται απέναντι στον πολίτη. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές, που έπαιζε τον ρόλο του τιμωρού ή του μπαμπούλα. Οφείλει να είναι στο πλευρό του.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου