Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδήμαρχοι

Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού αν στο μεταξύ δεν έχει αρχίσει να κατρακυλάει στα πρανή. Χιλιάδες άνεργοι σπεύδουν για ένα ξεροκόμματο κοινωνικής εργασίας, χιλιάδες νοικοκυριά ξεπαγιάζουν όπως δείχνει η δραματική πτώση του τζίρου των πρατηρίων υγρών καυσίμων σε πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά οι πολιτικοί μας ταγοί δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τι συμβαίνει. Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής μοιραίοι κι άβουλοι γίνονται έρμαια στις διαθέσεις των τροϊκανών έχοντας στο μεταξύ απολέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Αποδεδειγμένα ανίκανοι να κάνουν το παραμικρό βήμα προόδου στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στέκονται κλαρίνο μπρος στους πιστωτές και συμφωνούν σε ό,τι τους ανακοινώνεται με την ψυχολογία του αδιάβαστου μαθητή. Ξέροντας καλά ότι τα έχουν κάνει σκατά δεν τολμούν να αναζητήσουν ισοδύναμα ή να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους.

Ίδια είναι η γεύση και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι επικαλούνται δικαίως τη δραματική περικοπή δαπανών από τον κρατικό κορβανά, αλλά δεν είναι ικανοί να προβούν στην παραμικρή τομή για να δείξουν στην πράξη ότι έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών. Όχι μόνο σε επίπεδο έργων, όπου πράγματι μπορούν να επικαλεστούν την αρνητικότατη συγκυρία, αλλά ούτε και στα στοιχειώδη όπως το συμμάζεμα των δαπανών. Στη μείωση συμβούλων και αντιδημάρχων για λόγους ουσίας. Στον «Καλλικράτη 2» τίθενται πληθυσμιακά όρια στον αριθμό των αντιδημάρχων που μπορούν να οριστούν. Βάσει αυτών, στον δήμο Καβάλας αντί 6 αντιδημάρχων θα έπρεπε να έχουν οριστεί 4, στον δήμο Παγγαίου το ίδιο-δηλαδή αντί 6-4, στον δήμο Νέστου αντί 5-3 και στον δήμο Θάσου αντί τεσσάρων σήμερα, δύο αντιδήμαρχοι.


Δηλαδή σε όλους τους δήμους του νομού Καβάλας, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων κατά δύο. Σε όλους. Το ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται είναι αν οι δήμαρχοι του νομού Καβάλας –και οι τέσσερις- μπήκαν στη διαδικασία να περικόψουν τις ανελαστικές δαπάνες που προορίζονται για μισθούς αντιδημάρχων και άλλων συνεργατών από μόνοι τους. Δίχως να τους το επιβάλλει η νομοθεσία. Εάν σε τούτη τη συγκυρία σκέφτηκαν ότι οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου μπορούν να διοικηθούν με 4 αντιδημάρχους, ο δήμος Νέστου με 3 και ο δήμος Θάσου με 2.

Για λόγους ουσίας αλλά και ουσιαστικών εντυπώσεων γνωρίζοντας ότι η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου