Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ανασχηματισμός Παγγαίου

Οι ορισμοί ή οι αλλαγές των αντιδημάρχων είναι μικροί ανασχηματισμοί. Σηματοδοτούν κατευθύνσεις, οριοθετούν την αρχή ή το τέλος πολιτικών δεσμών και προσφέρονται για πολιτικό κουτσομπολιό. Ποιος παύτηκε, γιατί, ποιος τον αντικαθιστά και γιατί, πού το πάει ο δήμαρχος. Όλα αυτά τα στοιχεία τα είχε και ο σαρωτικός «ανασχηματισμός αντιδημάρχων» στο Παγγαίο. Από τους αντιδημάρχους που συμπορεύτηκαν με τον Βασίλη Ξουλόγη κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του απόμεινε μόνον ο Σταμάτης Ματσάγκος που αναβαθμίστηκε σε νούμερο 2. Πέντε νέα πρόσωπα της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας χρίστηκαν αντιδήμαρχοι, ενώ η πλέον σημαντική αποχώρηση, αυτή του δυναμικού στελέχους του τοπικού ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Τάκη Ηλιάδη, συνοδεύτηκε με την ανάληψη των καθηκόντων του από τον ίδιο τον δήμαρχο. Ίσως γιατί ο δήμαρχος θέλει να δώσει ο ίδιος την εκκίνηση για μια καινούργια αρχή στον τομέα των έργων. Ίσως γιατί τόλμησε μεν να αποκαθηλώσει τον κ. Ηλιάδη, αλλά απέφυγε να κάνει το επόμενο βήμα να τον αντικαταστήσει με άλλον.

Στο ίδιο κλίμα ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του Χρήστου Μποσμπότη από την παράταξη Φιλόσογλου που έκανε λόγο για αλισβερίσι, που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου, αλλά τις ισορροπίες στην παράταξη της πλειοψηφίας. Πρόκειται για την γνωστή τακτική των δημάρχων να δημιουργούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κύκλο έμμισθων συνεργατών, τους οποίους εναλλάσσουν περιοδικά ώστε ουδείς να ισχυροποιείται τόσο ώστε αύριο να καταστεί επικίνδυνος, αλλά και όλοι να γεύονται ή να επιδιώκουν να γευτούν τη γλύκα της εξουσίας από θέση ευθύνης. Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή στους δήμους, που κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον τους λειτούργησε.

Θα ήταν όμως άδικο αν στον συγκεκριμένο «ανασχηματισμό» μείνει κανείς μόνο στον παραπολιτικό του χαρακτήρα που έχει αναμφιβόλως τη σημασία του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμαρχος Παγγαίου έκανε «δομικό ανασχηματισμό». Αντί μιας αντιδημαρχίας συγκεκριμένου τομέα, αυτή των τεχνικών υπηρεσιών και πέντε τοπικές, όρισε έξι αντιδημάρχους σε συγκεκριμένους τομείς.

Με άλλα λόγια μετά τον πρώτο αναγνωριστικό χρόνο λειτουργίας του Καλλικρατικού δήμου, που στόχος της δημοτικής Αρχής ήταν η εμπέδωση της αλλαγής και η ενασχόληση με τα τοπικά προβλήματα ενός εκάστου προκειμένου να αποσβεστούν οι κραδασμοί με τοπικιστικό χρώμα, κατεύθυνση την οποία εξυπηρετούσαν οι τοπικοί αντιδήμαρχοι, προχώρησε σε ένα νέο διοικητικό σχήμα με συγκεκριμένους τομείς που πλέον αφορούν την ολότητα του νέου δήμου Παγγαίου.

Είτε επιτύχει, είτε όχι, έχει ενδιαφέρον.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου