Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Φέις κοντρόλ

Η εικόνα του φρουρούμενου δημαρχείου από δεκάδες αστυνομικούς ένστολους και με πολιτικά και το «φέις κοντρόλ» στους πολίτες που ήθελαν να μπουν στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για να καταθέσουν επιχειρήματα, να διεκδικήσουν λύσεις ή απλώς να πουν τον πόνο τους αρκεί για να ακυρώσει κάθε συζήτηση περί τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την απαράδεκτη απόφαση του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή και του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι Κ. Σιμιτσής και Αν. Σπανδώνη έστησαν τo πνεύμα της δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στο απόσπασμα και το εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες στο όνομα της προστασίας του. Οι επικλήσεις του δημάρχου στην απόπειρα «μπαχαλοποίησης» του Συμβουλίου δεν μπορούν να σταθούν στοιχειωδώς. Ενώπιον ετούτου του απόλυτου αδιεξόδου στο οποίο η δημοτική Αρχή εγκλωβίστηκε με δική της ευθύνη, μια επιλογή υπάρχει. Η επιστροφή στη λογική και στη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού τον οποίο είναι υποχρεωμένη να υπηρετεί. Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να γίνει στον φυσικό του χώρο, που για λόγους κοινής λογικής βρίσκεται στο ισόγειο του διοικητηρίου, χωρίς αστυνομικούς και χωρίς φέις κοντρόλ.

Μα, θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος πολιτικός φίλος του δημάρχου, αυτή η προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψιν της τις ευθύνες της άλλης πλευράς. Το ακραίο στη διατύπωσή του αίτημα της Κίνησης Πολιτών ενάντια στα Χαράτσια να καταδικάσει το Δημοτικό Συμβούλιο τη νέα δανειακή σύμβαση και να κηρύξει ανεπιθύμητους τους βουλευτές που υπερψήφισαν το μνημόνιο. Την απροθυμία της δημοτικής Αρχής να ικανοποιήσει το δεύτερο αίτημα της κίνησης να συμπαρασταθεί στους πολίτες που δεν πλήρωσαν το χαράτσι και κινδυνεύουν να μείνουν δίχως ρεύμα, παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις άλλων δήμων το έπραξαν. Τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν.

Από τη στιγμή που ο δήμαρχος και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν να προστατευτούν από αιτήματα των πολιτών με τη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης και με φέις κοντρόλ πολιτών, κάθε συζήτηση σταματά. Η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η έδρα της δημοκρατίας και ουδείς μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο σε κανέναν. Εάν η διοίκηση του δήμου ήταν σίγουρη πως οι πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κίνηση σκόπευαν να προκαλέσουν μπάχαλο και να τραυματίσουν τη δημοκρατική λειτουργία του οργάνου προπηλακίζοντας τους συμβούλους δεν είχε τίποτα να φοβηθεί. Όφειλε να θέσει υπό συζήτηση τα αιτήματά τους ή να τα απορρίψει ασυζητητί ως εκτός τόπου και χρόνου, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Εάν τότε κάποιοι εκ των πολιτών παρεκτρέπονταν, σήμερα ο δήμαρχος θα μπορούσε να τους κατηγορήσει ως εχθρούς της δημοκρατίας και ενδεχομένως να το προχωρήσει παραπέρα αποδίδοντας σε αυτούς την ευθύνη της αστυνομικής προστασίας του τόπου των συνεδριάσεων στο εξής. Που στο μεταξύ, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να αποφασίζονταν διαπαραταξιακά.

Δεν το έπραξε. Αντιμετωπίζοντας το ζήτημα ωσάν «τρικυμία στο ποτήρι», ο δήμαρχος υιοθέτησε μια φασιστική επί της ουσίας πρακτική, που τραυμάτισε βαρύτατα και τη δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση εν ονόματι όσων υποτίθεται θα γίνονταν εάν λειτουργούσε ως όφειλε. Μόνο ο ίδιος μπορεί πια να σκίσει αυτή τη μελανή σελίδα και να την πετάξει το συντομότερο, πριν αυτή η κάκιστη στιγμή προσλάβει άλλες διαστάσεις.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου