Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Χρωμοσώματα και γονίδια

Γυναίκες μην κλαίτε. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις περί την εξαφάνιση του ανδρικού φύλου σε πέντε εκατομμύρια χρόνια μάλλον δεν θα επαληθευτούν. Το αρσενικό χρωμόσωμα Υ δεν χάνεται σιγά-σιγά σύμφωνα με την προηγούμενη θεωρία που είχε υποστηρίξει το 2003, ο καθηγητής γενετικής Μπράιαν Σάικς. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Η κατάρα του Αδάμ: Ένα μέλλον χωρίς άνδρες», είχε προβλέψει την σταδιακή εκφύλιση και τελική εξαφάνιση του χρωμοσώματος Υ, ξεκινώντας από το γεγονός ότι σήμερα το γυναικείο χρωμόσωμα Χ έχει περίπου 800 γονίδια, ενώ το αρσενικό Υ λίγες μόλις δεκάδες.

Τώρα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζένιφερ Χιουζ και τον Ντέιβιντ Πέιτζ του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Whitehead της Μασαχουσέτης και του τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου ΜΙΤ μελέτησαν τη διαχρονική εξέλιξη του χρωμοσώματος Υ μιας μαϊμούς (ρέζους μακάκου), που διαχωρίστηκε γενετικά από τον άνθρωπο πριν από περίπου 25 εκατ. χρόνια, και τη συνέκριναν με την εξέλιξη του αντίστοιχου χρωμοσώματος του ανθρώπου και του χιμπατζή. Οι επιστήμονες, από τις συγκριτικές μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χρωμόσωμα Υ δεν έχει χάσει καθόλου γονίδια κατά τα τελευταία έξι εκατομμύρια χρόνια και έχει χάσει ένα μόλις γονίδιο εδώ και 25 εκατ. χρόνια. «Το Υ δεν πάει πουθενά και η απώλεια γονιδίων έχει πιθανότατα σταματήσει», δήλωσε η Τζένιφερ Χιούζ και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάποτε, αλλά τα γονίδια που έχουν μείνει στο Υ, βρίσκονται εδώ για να μείνουν».

Τώρα πια που λύθηκε και τούτο το πρόβλημα μένει να λύσουμε όλα τα άλλα κοινά για αρσενικούς και θηλυκούς προβλήματα για τα οποία η επιστήμη δεν έχει απαντήσεις. Όπως για παράδειγμα το ύψος μισθών ικανών για την επιβίωση και αναπαραγωγή αρσενικών και θηλυκών που έχει παγώσει ένεκα λιτότητας, δίχως να έχει διευκρινιστεί ο χρονικός ορίζοντας ανάκαμψης σε εκατομμύρια χρόνια. Τον τρόπο που η εξουσία αλλοιώνει χαρακτηριστικά αρσενικών και θηλυκών, που θαρρείς και μεταλλάσσονται στον πυρήνα τους σε ένα σωματίδιο «Ε», που κάνει ό,τι μπορεί για να μακροημερεύσει στους θώκους που ευδοκιμεί χιλιάδες χρόνια τώρα. Αυτό κι αν είναι μυστήριο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου