Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Παραζάλη

Την ώρα που οι μισάνθρωποι έκαιγαν ανενόχλητοι για πολλοστή φορά το κέντρο της Αθήνας, καταστρέφοντας κτίρια που αποτελούσαν μέρος της ψυχής της όπως οι κινηματογράφοι Αστικό και Αστυ, οι φρουροί του νόμου και της τάξης ψέκαζαν με δακρυγόνα τους Μανώλη Γλέζο και Μίκη Θεοδωράκη, αυτούς τους δυο ζωντανούς θρύλους της αντίστασης που κάλεσαν τους πολίτες να διαδηλώσουν μαζικά και ειρηνικά. Παρ’ όλα αυτά, ο Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Βγήκε μάλιστα ξετσίπωτα να δηλώσει πως υπήρχε οργανωμένο σχέδιο για να καεί το κέντρο της Αθήνας από συγκεκριμένες ομάδες «μπαχαλάκηδων». Θαρρείς και δεν ήταν δική του ευθύνη να έχει έτοιμο σχέδιο εξουδετέρωσης αυτών των ακραίων στοιχείων. Θαρρείς και δεν όφειλαν να το περιμένουν. Αδυνατώντας να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ ρεπορτάζ και ασκούμενης πολιτικής.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα κάποιοι έκλειναν και πάλι τα μάτια μπρος στην τρομερή καταστροφή και τη δράση των «μπαχαλάκηδων», επιμένοντας να κάνουν λόγο για προβοκάτορες και οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης της μεγάλης ειρηνικής διαδήλωσης στο Σύνταγμα, αρνούμενοι να παραδεχτούν το προφανές. Ότι πρόκειται για οργανωμένες ομάδες, που εδώ και χρόνια δρουν με κίνητρο πολιτικό μέσα στο θολωμένο τους μυαλό. Εθελοτυφλώντας εν τέλει εξίσου με αυτούς που βρήκαν την ώρα να δηλώσουν ότι διαφωνούν πολιτικά με τον Γλέζο και τον Θεοδωράκη. Αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι η στιγμή, που αυτοί οι δυο θρύλοι στα ογδόντα τους κατέβηκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν για την πατρίδα τους, ήταν εξ ορισμού ιερή. Σε μια τέτοια στιγμή, ουδεμία σχέση έχει η συμφωνία ή διαφωνία μαζί τους περί τις πολιτικές τους θέσεις. Ο σεβασμός είναι αυτονόητος και πρέπει να είναι καθολικός.

Μέσα σε τέτοια παραζάλη ψηφίστηκε το μνημόνιο Νο 2 από 199 βουλευτές, συνοδεία 48 διαγραφών βουλευτών, σηματοδοτώντας με τον πλέον εμφαντικό τρόπο το τέλος της μεταπολίτευσης. Με τον Καρατζαφέρη να κάνει κωλοτούμπα ολκής στέλνοντας Βορίδη και Αδωνι στη Ν.Δ. Τον Σαμαρά να διαγράφει όσους καταψήφισαν το μνημόνιο λίγους μήνες μετά τη διαγραφή της Μπακογιάννη επειδή είχε υπερψηφίσει το πρώτο μνημόνιο. Τον Παπανδρέου να διαγράφει στενούς του συνεργάτες, που μέχρι πρότινος υποστήριζαν ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ και τις δανειακές συμβάσεις ήταν μονόδρομος.

Ενας νέος μονόδρομος ανοίγει. Αυτός της αναθεώρησης αυτής της δανειακής σύμβασης που όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τη Γερμανία με όρους «Καρχηδονιακούς». Τόσο εξουθενωτικούς σαν αυτούς που επέβαλαν οι Ρωμαίοι στους Καρχηδόνιους μετά το τέλος του Γ’ Καρχηδονιακού Πολέμου.

Νίκος Σπιτσέρης

1 σχόλιο: