Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Το κλειστό κολυμβητήριο και οι περικοκλάδες

Η παρελκυστική πολιτική της διοίκησης του δήμου όσον αφορά το θέμα της λειτουργίας ή μη του κλειστού κολυμβητηρίου είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της ατολμίας της. Μιας τακτικής, που αποφεύγει με κάθε τρόπο να πει «τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη» στο όνομα μιας «επικοινωνιακής» τάχατες πολιτικής, που την εκθέτει αδικαιολόγητα στην κοινή γνώμη. Καταρχήν, το πρόβλημα της λειτουργίας του κολυμβητηρίου δεν της ανήκει. Δεν είναι ευθύνη της διοίκησης του Κωστή Σιμιτσή ούτε οι αστοχίες στην κατασκευή του, ούτε η πρωτοφανής περικοπή των πόρων προς την αυτοδιοίκηση μεταπολιτευτικά ένεκα της κρίσης. Το κλειστό κολυμβητήριο είναι ίσως ένα από τα τελευταία δημόσια κτίσματα που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα, δίχως να λαμβάνεται υπόψιν το κόστος λειτουργίας τους. Αντί η Νομαρχία, αλλά και οι κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου, να θέσουν ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας την ανέγερση ενός κτιρίου, που θα εφαρμόζει παραδειγματικά τις εξελίξεις στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, έφτιαξαν ένα ενεργοβόρο θηρίο, η σκεπή του οποίου μάλιστα ξηλώθηκε με τον πρώτο δυνατό αέρα.

Θαρρείς και δεν είχαν ακούσει λέξη περί φωτοβολταϊκών συστημάτων. Θαρρείς και το ζητούμενο στην ανοικοδόμηση δημοσίων κτιρίων είναι ποιος θα κόψει την κορδέλα των εγκαινίων και θα παρουσιάσει το έργο στο προεκλογικό του φυλλάδιο και όχι η λειτουργία του σε βάθος χρόνου. Αυτό το λάθος δημόσιο κτίριο παρέλαβε η διοίκηση του Σιμιτσή και κλήθηκε να θέσει σε λειτουργία και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι κρουνοί του δημοσίου χρήματος στέρεψαν. Πέρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός, που οι καπάτσοι δήμαρχοι εκμεταλλεύονταν γνωριμίες και τσαμπουκά και έφερναν κονδύλια στον τόπο τους. Σήμερα, όσο καπάτσος και να είναι ο δήμαρχος, όσες γνωριμίες και να έχει δεν μπορεί να πάρει εκ του μη έχοντος.

Ο Κωστής Σιμιτσής όμως και οι συνεργάτες του δεν βγήκαν να πουν την αλήθεια στους δημότες δίχως σελοφάν και αχρείαστα περιτυλίγματα. Εδώ και μήνες πετούν σκόρπιες κουβέντες και ατάκες δεξιά και αριστερά, με τη φήμη περί το κλείσιμο του κολυμβητηρίου να υφέρπει. Διέρρευσαν τον πολλαπλασιασμό του κόστους λόγω της μη ρύθμισης των μηχανημάτων. Διαφήμισαν τις παρεμβάσεις που έγιναν για τον εξορθολογισμό λειτουργίας και κόστους.

Δεν τολμούν όμως να πουν ξεκάθαρα αν ο δήμος μπορεί ή δεν μπορεί να λειτουργήσει το κολυμβητήριο. Αν έχουν επιλέξει να διαθέσουν τα χρήματα αυτά στην κοινωνική πολιτική, όπως έχουν πει κατά καιρούς μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Αλλά ποτέ στα ίσια. Ξεκάθαρα. Δίχως αχρείαστες περικοκλάδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου