Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η εκδίκηση της πολιτικής

Η φαγωμάρα που έχει εσχάτως ξεσπάσει στη Νέα Δημοκρατία με φαρμακερές δηλώσεις μεταξύ του συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά Φαϊλου Κρανιδιώτη και του Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο τον νεοφιλελευθερισμό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη εάν όντως είχε έρεισμα πολιτικό και ιδεολογικό. Εάν πράγματι οι δυο πρωταγωνιστές διαφωνούσαν ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος της Ν.Δ. Μα, ακόμα και τώρα, σε τούτη τη συγκυρία, με τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου της χρεωκοπίας, η συζήτηση εντός της Ν.Δ. εν προκειμένω, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται στη βάση ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών. Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των δυο πρωταγωνιστών, αλλά και άλλων στελεχών της Ν.Δ., η «ουσία» της αντιπαράθεσης είναι η επικράτηση στο εσωτερικό της «γαλάζιας φυλής». Το ζητούμενο για τα στελέχη της Ν.Δ. είναι αν χωρά ή δεν χωρά ένας Μητσοτάκης στη γαλάζια φυλή με φύλαρχο τον Σαμαρά και όχι αν η Ν.Δ. θα ακολουθήσει τη μια ή την άλλη οδό για την αντιμετώπιση του οικονομικού αδιεξόδου.

Άλλωστε, τα στελέχη και των δυο μεγάλων κομμάτων κουκιά έφαγαν, κουκιά μολογούν. Τα τελευταία τριάντα χρόνια τα δύο κόμματα έθαψαν βαθιά τις όποιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές των στελεχών τους, με έναν στόχο. Την πάση θυσία κατάληψη και νομή της εξουσίας. Έγιναν κόμματα φυλές, με επικεφαλής πολιτικούς φυλάρχους όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Μητσοτάκης, που μάζεψαν τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα όχι στη βάση μιας θεμιτής πολιτικής συμφωνίας με προκαθορισμένους στόχους, όπως π.χ. την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου για την ανάπτυξη της χώρας και πολύ συγκεκριμένων μοντέλων στην Παιδεία και στην Υγεία, αλλά με μόνο στόχο την κατάληψη και τη νομή της εξουσίας. Την άλωση του δημοσίου. Το βόλεμα των κομματικών στρατών. Την εξυπηρέτηση πολύ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων που είχαν ταχθεί με τη μία ή με την άλλη παράταξη για λόγους που ουδεμία σχέση με την πολιτική είχαν.

Μόνο που πια περιθώρια δεν υπάρχουν. Όχι μόνο γιατί δεν διαθέτουν φύλαρχους του διαμετρήματος του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αλλά γιατί τα προβλήματα της εποχής απαιτούν απαντήσεις πολιτικές. Τα δυο κόμματα είτε θα μετασχηματιστούν σε πολιτικούς οργανισμούς, είτε θα διαλυθούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου