Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ζήτημα κοινής λογικής

Η είδηση έρχεται από τον δήμο Θάσου, αλλά έχει ευρύτερο ενδιαφέρον. Ο δήμος Θάσου συντάσσει διαχειριστική μελέτη καθαρισμού των δημοτικών δασών, προκειμένου και τους δημότες να διευκολύνει δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κόψουν ή να αγοράσουν ξύλα σε χαμηλή τιμή, αλλά και να περιορίσει το φαινόμενο της παράνομης κοπής δέντρων, που φέτος έχει πάρει διαστάσεις. Όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτοικοι του νησιού τρομοκρατημένοι από το γενικότερο κλίμα, αλλά και πιεσμένοι από το κύμα ακρίβειας κόβουν ό,τι δέντρο βρουν μπροστά τους, ώστε να έχουν φτηνή καύσιμη ύλη για τον χειμώνα. Συνέπεια ετούτης της στάσης είναι να έχουν κοπεί αιωνόβια δέντρα, που δεν θα έπρεπε να κοπούν. Η διαχειριστική μελέτη θα δώσει τη δυνατότητα στον δήμο και τα δάση να καθαρίσει αραιώνοντας κάποια σημεία, αλλά και να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο του νησιού.

Αντιμετωπίζοντας την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα. Διότι το ζητούμενο δεν είναι η διαρκής αστυνόμευση και η επιβολή αυστηρών ποινών, αλλά η ανάλυση του προβλήματος. Ο εντοπισμός των αιτίων. Η δημιουργία μιας άλλης δυναμικής, ικανής να συνετίσει τους περισσότερους. Αφού τούτο γίνει, τότε ναι, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους επιμένουν. Τότε η αστυνόμευση θα είναι και δίκαιη, αλλά και σαφώς πιο αποδοτική, αφού οι παράνομοι θα είναι πολύ λιγότεροι.

Εν προκειμένω, ο δήμος Θάσου κάνει ό,τι δεν έχει γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο με τη φοροδιαφυγή και την παράνομη δόμηση. Διότι εάν αύριο μια κυβέρνηση πείσει τους πολίτες ότι ουδέν έχουν να φοβηθούν εάν δεν κρύβουν εισοδήματα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τον περιορισμό του προβλήματος σε τέτοια κλίμακα που θα είναι σαφώς ελέγξιμη. Εάν οι οικιστικές ανάγκες που υπάρχουν καλύπτονται από την οργανωμένη δόμηση, τότε πολύ λιγότεροι θα μπουν στη διαδικασία ανέγερσης αυθαιρέτων και όταν το πράττουν θα είναι τόσο λίγοι, που θα εντοπίζονται άμεσα.

Αλλά ποιος να ασχοληθεί με τα προφανή; Η σκιά ενός πρωθυπουργού που κάθεται μπροστά στη Μέρκελ σαν τον αδιάβαστο μαθητή ή ο Βενιζέλος, που σπεύδει να κάνει ρητορικές ασκήσεις στη Βουλή ακόμα και με όσα διαφωνεί, όπως στην περίπτωση του δημοψηφίσματος; Ή ο έτερος αποτυχημένος θίασος των «γαλάζιων», που άρχισαν να ράβουν κοστούμια θαρρείς και δεν ήταν αυτοί που χαντάκωσαν τη χώρα την καταστροφική πενταετία 2004-2009;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου