Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η μισή αλήθεια

Η αλματώδης αύξηση του χρέους έφερε τη λιτότητα και τις απολύσεις. Η λιτότητα και οι απολύσεις την αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού και το απόλυτο αδιέξοδο. Η αναμέτρηση, που αυτή η χρεοκοπημένη κυβέρνηση αδυνατεί μα και αδιαφορεί να δώσει, θα δοθεί στην οικονομία. Στην πραγματική οικονομία. Στην αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής, που εγκαταλείφθηκε τις τελευταίες δεκαετίες διότι οι Έλληνες πείστηκαν ποικιλοτρόπως ότι τούτο είναι το σωστό. Στην αύξηση του δευτερογενούς τομέα και στον περιορισμό του τριτογενούς τομέα που έχει γιγαντωθεί. Εν τέλει στην εξισορρόπηση των τριών τομέων παραγωγής, προκειμένου να υπάρχουν πλεονάσματα. Έτσι, που κάποια στιγμή αυτά που θα παράγουμε να είναι περισσότερα από όσα καταναλώνουμε. Ο εύκολος αφορισμός των νεοφιλελεύθερων κοράκων των Βρυξελλών είναι ότι οι Έλληνες έμαθαν να τεμπελιάζουν και να καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν. Αφορισμός, που δεν εξακοντίζεται μόνον εναντίον ημών, αλλά και κατά των Ισπανών, των Ιταλών, ενίοτε και κατά των Γερμανών δια στόματος Μέρκελ.

Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι προς αυτή την κατεύθυνση έστρεψαν την οικονομία οι πολιτικές των κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του ξεσαλωμένου κεφαλαίου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού στις δυτικές χώρες και η μεταφορά της παραγωγής στις χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης σε συνδυασμό με την ψευδαίσθηση μιας αέναης αφθονίας υλικών και αγαθών στην Ευρώπη δίχως τις έγνοιες της παραγωγής, δεν ήταν συνέπεια κλιματολογικών συνθηκών. Δεν απαξιώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη η αγροτική παραγωγή, ούτε η μαζική μεταφορά βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων της Καβάλας στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια οφείλεται σε ένα όραμα που έτυχε να δουν κατά σατανική σύμπτωση ομαδικά οι επιχειρηματίες της περιοχής.

Είναι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, που επιβλήθηκαν γιατί εξυπηρετούσαν τις ξεσαλωμένες αδηφάγες αγορές. Τις ίδιες αγορές, που τώρα επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος και ζητούν δίχως τύψεις τα ρέστα από τα θύματα. Τόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Για αυτό και η αναμέτρηση επιβάλλεται να δοθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος συντεταγμένα και αμιγώς πολιτικά. Τα εύκολα συνθήματα περί εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι παπαριές περί την επιστροφή στη δραχμή δεν συνιστούν σοβαρή απάντηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου