Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Δυο παραιτήσεις

Οι παραιτήσεις των Νίκου Κούτρα και Ανδρέα Γράσσου από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έχουν σαφές πολιτικό υπόβαθρο. Τα δυο έμπειρα στελέχη της παράταξης κινούμενα από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές στοχεύσεις αποφάσισαν σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία να ξεκόψουν τους δεσμούς τους με την παράταξη του Κωστή Σιμιτσή, που στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ο μεν Κούτρας οδεύει προς τη Δημοκρατική Αριστερά και είναι αποφασισμένος να ξεκόψει από κάθε πράσινο βαρίδι σε τούτη την νέα αρχή, πολλώ δε μάλλον που τα χνώτα του δεν ταίριαζαν ούτως ή άλλως με αυτά του δημάρχου εδώ και χρόνια. Άλλωστε, το καμπανάκι χτύπησε πολύ νωρίς. Είχε παραιτηθεί την πρώτη τετραετία από αντιδήμαρχος, δεν ήταν καθόλου σίγουρο αν θα είναι υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές, ενώ διαφοροποιήθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες της δεύτερης θητείας του με την απόφασή του να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου κόντρα στην υποψηφιότητα της Αννας Σπανδώνη. Δεν το έκανε για να εκλεγεί, αλλά για να εκφράσει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τη διαφωνία του ως προς τον τρόπο λήψης εκείνης της απόφασης. Από τότε και μέχρι την οριστική του παραίτηση φρόντιζε πάντα να παίρνει σαφείς αποστάσεις από τη διοίκηση.

Η περίπτωση του Γράσσου, που μάλιστα υπαινίχθηκε εξελίξεις από Δευτέρα είναι εντελώς διαφορετική. Ο Γράσσος εκπροσωπεί το λεγόμενο παλιό ΠΑΣΟΚ, που ουδέποτε είδε με ενθουσιασμό την υποψηφιότητα Σιμιτσή. Παρ’ ότι στην πορεία η στήριξη του δημάρχου ήταν σαφής και δεδομένη και μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Γράσσος την έκαναν δική τους υπόθεση, ο Σιμιτσής ουδέποτε έγινε πλήρως αποδεκτός από τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Τον ανέχθηκαν ως τη μοναδική επιλογή που θα μπορούσε να κερδίσει τον Στάθη Εριφυλλίδη. Αλλά δεν τον αποδέχθηκαν. Τον αντιμετώπιζαν ως αναγκαίο κακό.

Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται και το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον Σιμιτσή. Πολλώ δε μάλλον, που ο δήμαρχος με τη στάση του έχει δημιουργήσει αρκετές εστίες τριβής. Δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση το γεγονός ότι πέραν των Κούτρα και Γράσσου ήρθε σε ρήξη με άλλα τρία στελέχη της παράταξης που όρισε αντιδημάρχους, τους Αρη Βέρρο, Κώστα Κουνάκο και Τάσο Κακουλίδη. Ούτε ότι συχνά-πυκνά αμελεί να συγκαλέσει τη δημοτική ομάδα πριν τις συνεδριάσεις, όπως του καταλογίζουν. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα φόρμουλα συνεργασίας Σιμιτσή-Γράσσου.

Ίδωμεν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου