Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ελλειψη προοπτικής

Η γιορτή των σπουδαστών του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων της χώρας και του κατασυκοφαντημένου ανθρώπινου δυναμικού της. Δεν είμαστε ούτε τεμπέληδες, ούτε χαραμοφάηδες. Οι Έλληνες καθηγητές και φοιτητές δεν είναι εξ ορισμού φυγόπονοι. Τουναντίον, δουλεύουμε, καινοτομούμε, πασχίζουμε και είναι φορές που καταφέρνουμε ουκ ολίγα, αν και σε αντίξοες συνθήκες. Πρόβλημα νοοτροπίας υπάρχει διότι είναι αλήθεια ότι το βόλεμα, η αρπαχτή και η εύκολη κονόμα αναδείχθηκαν σε υπέρτατες αξίες τα τελευταία χρόνια, αλλά εστίες αντίστασης υπάρχουν πολλές. Μόνο που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι καταδικασμένες, ελλείψει προοπτικής. Όπως και η πράγματι αξιόλογη δουλειά που γίνεται στο τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής. Καλή δουλειά. Με φαντασία. Οι σπουδαστές, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, δεν μένουν μόνο στη θεωρία. Καινοτομούν στην πράξη, με συσκευές που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμες. Κάποιες από αυτές θα μπορούσαν με κάποια μετατροπή ενδεχομένως να περάσουν αύριο στην παραγωγή. Αν όχι οι συγκεκριμένες ιδέες αυτές καθαυτές, οι δημιουργοί τους.

Αλλά σε τούτη τη χώρα που είναι συνηθισμένη να τρώει τα παιδιά της, οι προσπάθειες των νέων ανθρώπων δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Η παρουσίαση της δουλειάς των σπουδαστών στην τοπική κοινωνία είναι σημαντικό και απαραίτητο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Το τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής θα έπρεπε να έχει μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο της παραγωγής. Παρά τα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα, το μέλλον ετούτης της χώρας δεν βρίσκεται στον περαιτέρω εξευτελισμό των ήδη χαμηλών αμοιβών, αλλά στον τουρισμό, την παραγωγή επώνυμων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ικανών να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Αυτά όμως δεν γίνονται με κούφια λόγια. Με πομφόλυγες πουκάμισων αδειανών, σαν αυτά που αφθονούν στα δυο μεγάλα κόμματα-φυλές που έχουν αυτοσκοπό την κατάληψη της εξουσίας. Απαιτείται σχέδιο. Στρατηγική. Η ύπαρξη πολιτικών φορέων, που θα έχουν ως στόχο την κατάληψη της εξουσίας όχι για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των φυλάρχων και των υποτακτικών τους, αλλά για να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου