Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Μπάτσοι και κουκουλοφόροι

Αυτή η αστυνομία που είδαμε άπαντες επί διήμερο στους τηλεοπτικούς μας δέκτες να ξυλοκοπά αγρίως και αδιακρίτως τους διαδηλωτές είναι θανάσιμος εχθρός της δημοκρατίας. Αντί του ρόλου του εγγυητή της ομαλότητας και του προστάτη του πολίτη, επέλεξε τον ρόλο του τιμωρού και του μπαμπούλα όλων όσοι αντιδρούν σε τούτη τη βαθύτατα αντιλαϊκή και ταξική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υπό τις οδηγίες της τρόικας. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν ασυγκίνητοι κουκουλοφόρους να πυρπολούν εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, οι αστυνομικοί που συνεργάζονταν στενά με κουκουλοφόρους, οι αστυνομικοί που έριξαν τόνους δακρυγόνα επί δικαίων και αδίκων υποβίβασαν εαυτόν στον ρόλο του μπάτσου. Του μπάτσου, που δέρνει. Που εκδικείται. Που όχι μόνο ουδεμία έγνοια περί την προστασία του πολίτη έχει, αλλά τουναντίον είναι εχθρός του πολίτη. Αντίπαλος.

Ομοίως με τους κουκουλοφόρους, που συνεπείς στο προβοκατόρικο έργο τους φρόντισαν να δώσουν την ευκαιρία στις αστυνομικές δυνάμεις να επιτεθούν κατά των φιλειρηνικών διαδηλωτών. Μάλιστα, δεν δίστασαν να επιχειρήσουν μια επανάληψη του δράματος της Marfin, χωρίς τούτη τη φορά ευτυχώς να τα καταφέρουν. Κρυμμένοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν μεθοδικά –κατά πώς το συνηθίζουν- πόλεμο με τα ΜΑΤ, βάσει οργανωμένου σχεδίου. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Δεν θα ‘ναι η τελευταία. Το τανγκό θέλει δύο και όπως φαίνεται μπάτσοι και κουκουλοφόροι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να το χορεύουν μέχρι τελικής πτώσεως. Όχι δική τους. Των πολιτών που αντιστέκονται και επιμένουν να μην εκχωρούν σε κανέναν το δικαίωμα στην έκφραση, τη διαμαρτυρία, τον αγώνα.

Είναι φως φανάρι. Το ετερόκλητο και ανομοιογενές πλήθος των αγανακτισμένων, που έδωσε δυναμικό παρών και επηρέασε καταλυτικά τις εξελίξεις είναι αντίπαλος και των δυο. Των μπάτσων, που λειτουργούν στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας και δίνουν τον τόνο συκοφαντώντας τους αστυνομικούς που επιμένουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο λειτουργώντας ως ένστολοι πολίτες. Μα και των κουκουλοφόρων, που είτε προβοκατόρικα, είτε σε διατεταγμένη υπηρεσία, είτε σε πολιτικό παραλήρημα θαρρούν ότι αντίπαλός τους είναι ο μικροεπαγγελματίας. Ο ειρηνικός διαδηλωτής. Τα κόμματα, έτσι γενικώς και αορίστως, με μια καθαρά ναζιστική στον πυρήνα της αντίληψη περί συλλογικής ευθύνης.

Μόνο που δεν πάει άλλο πια. Είναι καιρός κάτι να γίνει. Μια αρχή, που πρέπει να γίνει με την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή. Είναι στοιχειώδες.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου